4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

Goreči hidžabi rušijo iranski teokratski režim

 

 

Piše: Arian Sajovic

V Iranu potekajo protirežimski protesti v odgovor na smrt mlade Mahse Amini, ki je umrla v policijskem priporu, potem ko so jo aretirali zaradi neprimernega videza. Prišlo je do spopadov med policisti in protestniki, ki se še naprej stopnjujejo. 

 

Iranski teokratski avtoritarni režim se v zadnjih mesecih sooča z nenehnimi ljudskimi nemiri, ki se stopnjujejo in številčno množijo zaradi različnih dejavnikov – od slabih življenjskih razmer do kršenja človekovih pravic. Že v začetku meseca smo pisali o tem, da se v Iranu soočajo s hudim pomanjkanjem vode, katere cena je skokovito narasla in sredi rekordno vročega poletja žejne Irance pognala na cesto. Omejen dostop do čiste pitne vode je povzročil tudi zdravstveno krizo, saj so nekatere bolnišnice v državi imele premalo vode, da bi poskrbele za svoje paciente. Pri tem so ponekod v državi poročali tudi o izbruhih kolere, ki se je širila v regiji, saj so o primerih poročali tudi v Iraku in Afganistanu. Kot da se usoda igra z iranskim prebivalstvom, pa so čez poletje imeli še težave s hudimi poplavami in blatnimi plazovi, ki so uničili več kot dvajset tisoč domov in vzeli vsaj sto življenj, več sto ljudi pa je še vedno pogrešanih oziroma zanje predvidevajo, da so prav tako umrli. Čeprav gre seveda za naravne nesreče, so protestniki obtožili vlado in njeno slabo oziroma neobstoječe delovanje na področju vode. Protesti so potekali tudi zaradi slabih delovnih razmer v različnih gospodarskih panogah, med drugim so protestirali delavci iz ključnega naftnega sektorja. Slednji so zaradi slabih delovnih razmer in nizkih plač organizirali več stavk ter v začetku meseca celo zakorakali pred ministrstvo za nafto v Teheranu. Policija je številne demonstrante aretirala, jim zasegla osebne telefone in nekatere prisilila v podpis uradne prisege, da se ne bodo več udeleževali podobnih shodov.

 

Smrt Mahse Amini 

Že tako destabilizirano državo in nezadovoljno ljudstvo, ki se sooča s številnimi težavami na različnih področjih, je sedaj pretresla še smrt dvaindvajsetletne Mahse Amini, ki je umrla v policijskem priporu. Aminijevo je aretirala iranska »moralna« policija zaradi nepravilnega nošenja naglavne rute oziroma hidžaba ter preozkih hlač. Državne oblasti so v svoji izjavi zapisale, da je Aminijeva po dveh dneh kome v bolnišnici umrla zaradi srčnega zastoja, a več prič, ki so bile z njo priprte, trdi, da je bilo dekle hudo pretepeno. Ob tem so neodvisni opazovalci iz njenih medicinskih zapisov, ki so pricurljali v javnost, kot razlog za njeno smrt diagnosticirali možganske krvavitve, ki jih je utrpela zaradi udarca v glavo, in posledično kap.

 

Goreči hidžabi in spopadi s policijo

Po smrti Aminijeve so številni Iranci preplavili na ulice Teherana in zahtevali preiskavo njene smrti ter razpust »moralne« policije. Protesti so se začeli v ponedeljek, 19. septembra, v več teheranskih študentskih kampusih in se hitro razširili po vsej državi, demonstracije naj bi potekale v vseh enaintridesetih provincah. Slogani proti policiji in režimu so pripeljali do spopadov med policisti in protestniki, v njih pa je bilo ubitih petintrideset oseb. Po poročanju lokalnih virov je policija v več mestih tudi odprla ogenj na demonstrante, kar je omenjena mesta skorajda spremenilo v vojna območja. Poročali so tudi o postavljanju barikad, metanju molotovk v policiste in zažiganju policijskih vozil. Predsednik Ebrahim Raisi je v izjavi za javnost obljubil hitro razrešitev nemirov in vzpostavitev miru, a protesti ne pojenjajo. V nekaterih obmejnih mestih poročajo, da protestniki celo zavzemajo vladna poslopja, kar bi morda lahko pomenilo začetek rušenja režima, ki v Iranu vlada zadnjih triinštirideset let.

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine