17 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Google na Bermude prenesel 20 milijard evrov

Ameriški internetni velikan Google je s pomočjo pravnih mehanizmov leta 2017 skoraj 20 milijard evrov prenesel z Nizozemske na Bermude, poroča nizozemski časnik. S tem se je izognil plačilu davka, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Google, ki je v lasti ameriškega Alphabeta, je prenesel 19,9 milijarde evrov s strategijo, imenovano “dvojni irski in nizozemski sendvič”, poroča časnik FD.

Ta način predvideva prenos prihodkov z irske podružnice na nizozemsko slamnato podjetje, ki nato sredstva nakaže drugi irski podružnici s sedežem na Bermudih. Tam podjetje ne plača davka na ustvarjene prihodke. Strategija je zakonita, ugotavlja ameriški Reuters.

Znesek, prenesen prek podjetja Google Netherlands Holdings, je bil v 2017 okoli štiri milijarde evrov večji kot v letu 2016, kažejo podatki, ki jih je družba decembra lani predložila nizozemski gospodarski zbornici.

Google je obtožbe o izogibanju plačila davkov zanikal in zagotovil, da plačuje davke v skladu z zakonodajo vsake države, v kateri deluje. Kot so dodali v podjetju, večino davkov, tako kot druga multinacionalna podjetja, plačajo doma, v zadnjih 10 letih pa je njihova globalna efektivna davčna stopnja znašala 26 odstotkov.

Google Netherlands Holdings je za leto 2017 na Nizozemskem plačal 3,4 milijona evrov davkov ob 13,6 milijona evrov bruto dobička.

Zadnje novice

Sorodne vsebine