20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Golobova afera s financiranjem kosovskega premierja je resen diplomatski problem, ki zahteva odziv Slovenije – a mediji pri nas molčijo

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv.si)

Medtem ko osrednji mediji o Golobovi finančni aferi krepko molčijo, je ta še vedno osrednja tema tujih medijev. Golobovo financiranje volilne kampanje kosovskega premierja Albina Kurtija polni naslovnice tako kosovskih in hrvaških medijev, o tem pa so poročali tudi srbski tiskani mediji, prav tako je bila to osrednja teme razprave tudi na srbski televiziji. Predsednik Zveze Srbov Slovenije Vladimir Kokanović je med drugim dejal, da novica ni nova, medtem ko je predsednik Centra za preučevanje globalizacije za Kurir dejal, da gre za “resen diplomatski incident, ki zahteva resen odziv Slovenije”. Slovenski mediji pa kljub vsemu – še vedno molčijo.

Albanska finančna afera slovenskega premierja Roberta Goloba je postala mednarodno znana aprila lani. Zadevo je poskušal prikriti, vendar so v mednarodno javnost prišle informacije, ki potrjujejo njegovo vpletenost v domnevno sumljive posle s političnimi predstavniki Kosova. O novici so nedavno poročali tudi hrvaški mediji, ki trdijo, da je volilna kampanja predsednika vlade t. i. Kosova Albina Kurtija financirana z denarjem iz državnega podjetja Gen-I, omenjena finančna afera pa je postala tudi osrednja tema srbskih medijev, medtem ko slovenski osrednji mediji o zadevi (še vedno) molčijo.

Medtem ko pri nas osrednji mediji še vedno ignorirajo domnevno sporno finančno afero premierja Roberta Goloba in njegovo domnevno financiranje volilne kampanje kosovskega premierja Albina Kurtija z državnim denarjem, je to v srbskih medijih glavna tema, ki polni naslovnice tiskanih medijev, o njej pa so govorili tudi na televiziji v jutranji oddaji Kurirja. Več kot očitno je, da želijo pri nas mediji zadevo pomesti pod preprogo oziroma ignorirati, dokler ne mine, vendar nič ne kaže, da bo zadeva izzvenela – prej je verjetno, da je to šele začetek. V jutranji srbski oddaji sta o aferi tokrat spregovorila Vladimir Kokanović, predsednik Zveze Srbov Slovenije in Dragoljub Kojčić, politični filozof.

Kokanović je spregovoril o Kurtijevi kampanji, ki jo je financiral slovenski premier, in dejal, da to ni nova tema, temveč je bila zadeva razkrita že v predvolilnem času lani, o tem sta namreč poročala raziskovalna novinarja Luka Perš in Bojan Požar. “O vsem so poročali hrvaški mediji, saj je v središču te afere diplomat, ki je sicer blizu Albinu Kurtiju, ki je trenutno v Zagrebu. Robert Golob je poznanstvo z njim zanikal, kot je zanikal tudi povezanost s podjetjem v Črni gori, zdaj pa prihajajo na dan dejstva, ki razkrivajo, da je zadeva veliko obsežnejša, kot se je sprva zdelo. Gre za okoli 100 milijonov evrov družbe GEN, ki je osumljena financiranja Kurtijeve kampanje prek hčerinske družbe v Tirani, kamor je bilo nakazanih 14 milijonov evrov.”

Dejstvo, da zadeva ne bo kar potonila v pozabo, potrjuje Kokanovićeva izjava, ki je ob tem pohvalil dobro zunanjepolitično diplomatsko usmeritev uradnega Beograda, ki želi razvijati boljše in uspešnejše odnose med Beogradom in Slovenijo. Kar se tiče kosovskega premierja, pa meni, da so mu politični dnevi na Kosovu in Metohiji šteti. Kojčič je medtem poudaril, da gre za “nevarno kombinacijo politike in poslov“, da pa gre za paradigmatičen primer in da je očitno, da obstaja zelo tesna povezava med zelo uspešnimi in dobičkonosnimi podjetji ter politiko samo.

O skupnih “poslovnih podvigih” Goloba in kosovskega veleposlanika Berishaja na Balkanu poročajo celo albanski mediji. (Foto: STA, RTVS)

Gre za resen diplomatski incident
Da je zadeva zelo resna, meni tudi predsednik Centra za preučevanje globalizacije Dejan Miletić, ki je po poročanju Kurirja ocenil, da gre za resen diplomatski incident, ki zahteva resen odziv Slovenije. Meni, da novica, da je bil Kurtijev prihod na oblast financiran s slovenskim denarjem, ne zveni prav nič prijetno, še posebej, ker gre za neposredno pomoč nepravilnostim, ki jih delata on in njegov režim. Če se zdi, da je to res, bi morala Srbija iskati pojasnila. “Nesprejemljivo je, da se z umazanim denarjem financira ogrožanje preživetja Srbov na Kosovu in Metohiji. To govori o slabih namenih Slovenije. Po vsem, kar se je zgodilo od razpada skupne države, smo danes prišli do točke, ko nekdo financira izgon Srbov,” opozarja Miletić.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine