15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Globalno segrevanje? Ne samo Slovenija, pač pa tudi Dalmacija in jug Italije v ledu

Piše: STA

Temperature so se danes spustile pod ledišče tudi v Dalmaciji, v okolici Splita in na nekaterih otokih v Jadranskem morju rahlo sneži. O snegu poročajo tudi z juga Italije, kjer je več šol ostalo zaprtih. V Grčiji, kjer so bili že skoraj v pomladi, pa se je čez noč močno ohladilo.

Na Hrvaškem po navedbah portala Index.hr med drugim sneži na otokih Brač, Hvar, Vis in Šolta. V Splitu so okoli 9. ure zabeležili minus 1 stopinje Celzija, zaradi burje je občutek mrazu še intenzivnejši.

O sneženju so davi poročali tudi s Korčule. Sneg se je obdržal tudi na krajih ob morju, kjer je pobelil sprehajališča in strehe zgradb.

Na jugu Italije danes močno sneži. Ponekod, med drugim v mestu Potenza, provinci Foggia in nekaterih krajih v Toskani, so ostale zaprte vzgojno-izobraževalne ustanove, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Po močnem deževju so se na otoku Ischia južno od Neaplja v 48 urah sprožili štirje zemeljski plazovi.

Vremenska opozorila so izdana v devetih od skupno 20 italijanskih deželah. Civilna zaščita opozarja pred plazovi in močnimi vetrovi. Zjutraj je snežilo med drugim v Torinu na severu Italije, zelo mrzlo je tudi v Dolomitih.

V Cortini d’Ampezzo, kjer poteka svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, je bilo okoli minus 15 stopinj Celzija. Izdano je bilo tudi opozorilo na nevarnost snežnih plazov.

Z nizkimi temperaturami in močnimi vetrovi je danes pokazala zima zobe v Grčiji. Na severu države se je čez noč močno ohladilo. “Iz pomladi v zimo le v nekaj urah,” je dejala meteorologinja na lokalni televiziji. V Grčiji je bilo namreč še v petek v številnih krajih tudi do 20 stopinj Celzija.

Na severu države močno sneži in vozila brez snežnih verig ne pridejo nikamor, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa poročala grška televizija ERT. Hladna fronta naj bi v prihodnjih dneh dosegla tudi srednjo in južno Grčijo, na območju Egejskega morja je od ponedeljka naprej pričakovati močne sunke vetra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine