13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Glede nemške pobude za varno območje v Siriji še veliko vprašanj; ameriške sile bodo ščitile sirsko nafto

Večina članic zveze Nato meni, da je glede nemške pobude za oblikovanje varnega območja na severu Sirije še veliko vprašanj. Oktobrsko dvodnevno zasedanje obrambnih ministrov članic zveze Nato je bilo sicer namenjeno zlasti pripravam na vrh zavezništva 3. in 4. decembra v Londonu, pred katerim se bodo predvidoma 20. novembra v Bruslju sestali še zunanji ministri zaveznic.

Med temami, ki so najbolj odmevale, je bila pobuda nemške obrambne ministrice Annegret Kramp-Karrenbauer o vzpostavitvi varnega območja na severu Sirije pod nadzorom mednarodnih sil, pri čemer za zdaj ni jasno, pod katerim okriljem naj bi te delovale.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je sicer v četrtek dejal, da so se obrambni ministri zavezništva v Bruslju strinjali o potrebi po vključitvi mednarodne skupnosti v iskanje politične rešitve v Siriji.

Ameriški obrambni minister Mark Esper je v Bruslju dejal, da bodo ameriške mehanizirane sile, torej oklepniki, pomagale nadzirati naftna polja v Siriji in preprečiti, da bi prišla pod nadzor Islamske države, čeprav je ta po zagotovilih ameriškega predsednika Donalda Trumpa že poražena po njegovi zaslugi.

Esper je tako uradno potrdil, kar se je že ugibalo in o čemer je že govoril Trump, in sicer da bodo ZDA po Trumpovi odločitvi o umiku v Siriji tam vendarle obdržale nekaj vojakov, ampak le za zaščito nafte.

Esper sicer še ne ve, koliko sil bo ostalo v Siriji in kdaj bodo šle varovat nafto. “Misija v Siriji ostaja takšna, kot je bila na začetku – vedno je šlo za zmago nad IS,” je dejal.

Ameriški mediji ugibajo, da bi lahko Pentagon za zaščito nafte v mesto Al Tanf na severovzhodu Sirije napotil okrog 30 tankov in za zdaj še nedoločeno število vojakov. Ameriški vojaki so sicer že tam, vendar jih najbrž ne bo dovolj, potem ko se je Trump odločil, da prepusti kurdske zaveznike na milost Turčiji in Rusiji, ki sodeluje s sirskim predsednikom Bašarjem Asadom.

Esper se je v Bruslju udeležil srečanja obrambnih ministrov zveze Nato, ki so razpravljali o razmerah na severu Sirije.

Članica zveze Nato Turčija, ki je zasedla severovzhod Sirije, je namreč sklenila sporazum z nasprotnico zveze Nato, Rusijo, za skupen nadzor tako imenovanega varnega območja, ki ga Turčija vzpostavlja, da bi tja naselila begunce iz Sirije in umaknila Kurde iz neposredne bližine svoje meje.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine