18.8 C
Ljubljana
nedelja, 11 junija, 2023

Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča pozval k vztrajnosti glede preiskav zločinov v Ukrajini

Piše: C. R., STA

Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan je države danes pozval, naj vztrajajo, da bi dosegli pravico v okviru preiskav domnevnih vojnih zločinov v Ukrajini. Rusijo je pozval, naj ugrabljene ukrajinske otroke vrne v njihovo domovino, preiskavo sodišča v zvezi s tem pa označil za apolitično in neodvisno.

Sodišče s sedežem v Haagu je v petek izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij od začetka invazije februarja lani. Sodišče je nalog za prijetje izdalo tudi za predsednikovo komisarko za pravice otrok Marijo Lvovo-Belovo.

Rusija se je danes odzvala z napovedjo, da je sprožila lastno kazensko preiskavo proti glavnemu tožilcu Khanu in več sodnikom ICC, pri čemer je naloga za prijetje označila za neveljavna.

Khan je na konferenci v Londonu danes zatrdil, da je preiskava ICC glede ravnanja z ukrajinskimi otroki apolitična, neodvisna in v pristojnosti njegovega urada.

“Vsi skupaj moramo biti dovolj vzdržljivi, da bomo dosegli pravico,” je dejal Khan in konflikt v Ukrajini označil za “trenutek prebuditve” sistema Mednarodnega kazenskega sodišča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Khan je Rusijo pozval, naj ugrabljene ukrajinske otroke vrne v njihovo domovino. Zavrnil je argumente, češ da je šlo v primeru tisoče ukrajinskih otrok, ki so bili poslani v Rusijo, za “humanitarno” evakuacijo.

“Dokazi bodo morda govorili drugačno zgodbo,” je dejal Khan v Londonu, kjer so se danes zbrali pravosodni ministri iz več deset držav, da bi razpravljali o povečanju podpore preiskavam ICC v zvezi z vojno v Ukrajini.

Ukrajinski generalni tožilec Andrij Kostin je na srečanju, ki sta ga skupaj gostila Združeno kraljestvo in Nizozemska, ruske vojake obtožil “grozodejstev” in “brezobzirnih” napadov na civiliste, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je po besedah Kostina ugrabila na tisoče ukrajinskih otrok iz sirotišnic in zavetišč. Dejstvo, da so ruske oblasti poenostavile posvojitve in otroke sprejele za ruske državljane po hitrem postopku, je jasen dokaz načrta za “prekinitev vezi z Ukrajino in spremembo njihove ukrajinske dediščine”. Njegov urad je doslej sprožil preiskave 72.000 primerov domnevnih vojnih zločinov, je še dejal ukrajinski generalni tožilec.

Velika Britanija je medtem že napovedala dodatna sredstva v višini skoraj 400.000 funtov (457.000 evrov) za psihološko pomoč pričam in žrtvam kaznivih dejanj ali za najem dodatnih britanskih strokovnjakov za okrepitev dela ICC.

Po navedbah britanskega ministrstva za pravosodje naj bi tudi druge države na konferenci obljubile praktično in finančno podporo sodišču. Na dogodku so potekala tudi srečanja na temo zbiranja dokazov in usklajevanja za napredovanje preiskav, so po poročanju AFP še sporočili v Londonu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine