18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Glavni pogajalec EU za brexit Barnier pričakuje dogovor o odhodu Velike Britanije konec novembra

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je danes v okviru Strateškega foruma Bled (BSF) menil, da je realistično, da bi dogovor z Veliko Britanijo o odhodu iz unije dosegli do začetka novembra. Ponovil je sicer, da bi bilo najbolje, če Britanci sploh ne bi odšli, a zdaj je treba doseči “urejeno ločitev”. Barnier se je zjutraj na delovnem zajtrku srečal tudi z vodjo opozicije Janezom Janšo in evropskim poslancem Milanom Zverom.

Barnier, glavni gost letošnjega BSF, je v pogovoru z novinarjem Alijem Aslanom pojasnil, da je treba dogovor o brexitu doseči v naslednjih šestih do osmih tednih, saj je treba potem zagotoviti še čas za ratifikacijo v državah članicah in tudi v Evropskem parlamentu, če naj bi Velika Britanija marca prihodnje leto odšla na svoje. Zaenkrat so zaključili “nekje 85 odstotkov” dogovora, je povedal.

“Ko gledamo geopolitično situacijo, bi bilo morda bolje, če bi ostali skupaj. A Velika Britanija se je odločila oditi in to odločitev moramo spoštovati,” je dejal. Pogajanja z Londonom je opisal kot težka in kompleksna, a je zanikal kritike, da je v pogajanjih z Britanci “pretrd”. “Ne gre za dogmatizem in nobene želje po kaznovanju ali maščevanju ni. Oni zapuščajo EU, ne zapušča EU Velike Britanije. Gre za to, da je treba spoštovati pravila enotnega trga,” je poudaril.

Ne gre, da bi Britanci z enotnega trga vzeli samo nekatere stvari, drugih pa ne. “Ne moreš imeti svobodnega pretoka blaga, ne da bi imel tudi svoboden pretok ljudi,” je ponazoril Barnier in poudaril, da so “pravila enaka za vse”.

Izpostavil pa je še, da so pogajanja o brexitu “negativna pogajanja”, kjer ne bo nihče zmagal. “Gre za ‘lose-lose’ situacijo in nobene dodane vrednosti ne bo iz tega,” je še dejal na voditeljskem panelu letošnjega BSF, ki je posvečen iskanju rešitev za premagovanje razlik.

C. Š/Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine