10.2 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Glas razuma? Vodja odbora ZN za podnebne spremembe ubral drugačne tone kot vsi tisti, ki pretiravajo z globalnim segrevanjem

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Novoimenovani vodja odbora ZN za podnebne spremembe (IPCC) Jim Skea je konec tedna spregovoril za dve glavni nemški tiskovni agenciji. V intervjuju za tednik Der Spiegel je Skea posvaril pred pretiravanjem s klimatskimi spremembami in dejal, da se prepisuje preveliko vrednost cilju mednarodne skupnosti, da se globalno segrevanje omeji na 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo.

“Če bi se globalne temperature povečale za to vrednost, ne bi smeli obupati in biti šokirani,” je dejal. V ločeni razpravi z nemško tiskovno agencijo DPA je  Jim Skea pojasnil, zakaj.

“Če nenehno sporočate, da smo obsojeni na izumrtje, to ljudi ohromi in jim prepreči, da bi sprejeli potrebne ukrepe za obvladovanje podnebnih sprememb,” je dejal. “Sveta ne bo konec, če se bo segrelo za več kot 1,5 stopinje,” je Skea povedal za Der Spiegel. Po njegovih besedah bi preseganje te meje povzročilo številne težave in družbene napetosti, vendar to še vedno ne bi pomenilo eksistenčne grožnje za človeštvo. Cilj mednarodne skupnosti je namreč omejiti globalno segrevanje na 1,5 stopinje Celzija, čeprav ocene ZN kažejo, da bo cilj verjetno presežen čez desetletje.

Klimatski aktivisti. Foto: epa

James “Jim” Skea je diplomirani fizik, rojen v Dundeeju na Škotskem in je doktoriral na področju energetskih raziskav in od leta 2009 dela na Imperial College London. 69-letnik, ki je pri IPCC sodeloval že od njegove ustanovitve v devetdesetih letih, je bil v sredo imenovan za novega predsednika.

 

Kaj je še povedal Skea?
Za Der Spiegel je povedal, da so še vedno dobri razlogi za optimizem v boju proti podnebnim spremembam in dodal, da želi IPCC prilagoditi tako, da bi lahko bolje in bolj ciljno usmerjeno svetoval določenim skupinam ljudi, kako se lahko borijo proti podnebnim spremembam. Upa, da bo med svojim mandatom napredoval glede tega, kako in kam je bil denar poslan in porabljen za globalno reševanje problema.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine