29.2 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Giuseppe Conte von der Leynovi: Ne potrebujemo rešilnega jopiča za Italijo temveč čoln za Evropo

Italijanski premier Giuseppe Conte je v odzivu na pismo predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen evropske države pozval, naj pokažejo več poguma pri ukrepanju v zvezi s pandemijo covida-19. “V tem viharju, ki je prizadel nas vse, ne potrebujemo rešilnega jopiča za Italijo temveč trden evropski rešilni čoln,” je poudaril.

V pismu, ki ga je danes objavil italijanski dnevnik La Repubblica, je Conte pozval države k več poguma. “Doživljamo velik šok, ki ni odvisen od ravnanja posameznih držav. To je trenutek, ko moramo pokazati več ambicioznosti, več odločenosti in več poguma,” je zapisal italijanski premier po poročanju tujih tiskovnih agencij.

“Ne zahtevamo, da kdo vesla namesto nas, ker imamo sami močne roke. Leto 2020 bo prelomnica v zgodovini EU. (…) Samo če bomo imeli pogum, da bomo prihodnost opazovali skozi oči solidarnosti in ne skozi filter egoizma, leto 2020 ne bo ostalo v spominu kot leto propada evropskih sanj temveč kot leto njihovega ponovnega rojstva,” je poudaril Conte.

Von der Leynova je v kolumni za četrtkovo izdajo La Repubblice priznala, da je EU ob izbruhu koronavirusa spodletelo ustrezno priskočiti na pomoč Italiji, ki jo je pandemija najbolj prizadela. A to se zdaj spreminja, je zatrdila. A pri tem ni omenila ne koronskih obveznic ne kakšnega drugega potencialnega odgovora na aktualne gospodarske razmere, denimo Evropskega reševalnega mehanizma ESM.

Conte je v današnjem pismu pozdravil pobudo EU glede brezposelnosti. Je pa poudaril, da še vedno želi koronske obveznice, s katerimi bi Italija ceneje prišla do svežega denarja, ki ga potrebuje za spopad z nastalo gospodarsko krizo.

“Kadar se bojujemo v vojni, moramo za zmago narediti vse, kar zmoremo in se opremiti z vsemi orodji za obnovo, ki bo sledila,” je zapisal italijanski premier. To po njegovem zahteva tudi inovativne instrumente, kot bi bile evropske obveznice za okrevanje. S temi obveznicami bi lahko financirali izjemna prizadevanja, ki bodo potrebna v Evropi in nikakor ne bi bile namenjene delitvi dolgov, ki so jih države ustvarile v preteklosti.

V Italiji, kjer je za koronavirusno boleznijo umrlo že skoraj 14.000 ljudi, medtem razmišljajo o novem podaljšanju ukrepov v zvezi s pandemijo, ki se po dosedanjih načrtih iztečejo 13. aprila.

“Še veliko tednov bomo morali ostati doma,” je na vprašanje, ali bodo Italijani tudi 1. maj preživeli v karanteni, odgovoril vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli. Kot je še dejal v pogovoru za radio Rai, je še naprej treba ukrepati zelo strogo. “Dlje časa bomo morali ohranjati razdaljo med ljudmi,” je opozoril po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

.

Zadnje novice

Sorodne vsebine