-1.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Giorgia Meloni prihodnja predsednica italijanske vlade?

Piše: Lionel Baland

Medtem ko sta italijanski patriotski stranki, Liga in Fratelli d’Italia, že več mesecev skupaj na 40 %, se razmerje moči med tema dvema političnima formacijama spreminja s časom. Lega Mattea Salvinija, ki je na evropskih volitvah maja 2019 osvojila 34,26 %, je v anketah padla na 21 ali 22 %. Nasprotno se je priljubljenost stranke Fratelli d’Italia Giorgie Meloni, ki je na evropskih volitvah dosegla 6,44 %, povečala na 19 %. Konservativna stranka Silvia Berlusconija Forza Italia ima več kot 6,5 %.

Giorgia Meloni se z Matteom Salvinijem poteguje za položaj bodočega predsednika vlade

Te tri desnosredinske stranke naj bi zmagale na naslednjih splošnih volitvah, ki bodo najpozneje maja 2023. Vodja vodilne desnosredinske frakcije bi tako dobil položaj predsednika italijanske vlade. Do zdaj je za najmočnejšega kandidata veljal Matteo Salvini, zdaj pa je zaradi stalnega padanja Lige v anketah in vzpona stranke Fratelli d’Italia resna kandidatka tudi Giorgia Meloni.

Imenovanje Giorgie Meloni za vodjo skupine Evropskih konservativcev in reformistov v EP ter dejstvo, da so Fratelli d’Italia opozicija vladi Maria Draghija, ki je nastopila mandat februarja 2021 – pisana koalicija ki jo sestavljajo protisistemsko Gibanje 5 zvezd (M5S), stranka Lega, levosredinska Demokratska stranka, stranka Forza Italia, stranka Italia Viva nekdanjega predsednika vlade Mattea Renzija, levo volilno zavezništvo Svobodni in enaki, Demokratični center, +Evropa in Mi z Italijo, je podprla vzpon stranke Fratelli d’Italia.

Jaz sem Giorgia

Giorgia Meloni je pravkar izdala knjigo z naslovom Io sono Giorgia: Le mie radici, le mie idee (Jaz sem Giorgia: Moje korenine, moje ideje), v kateri opisuje svojo preteklost in cilje. V oddaji na javni televiziji Rai 3 je jasno povedala, da se pripravlja na vodenje države. Povedala je, da bo najprej podprla podjetja z zmanjšanjem davkov in birokracije ter se zavzela za porodništvo.

Ozemlje ali država?

Giorgia Meloni je v oddaji Rai 3 na vprašanje o razlikah med stranko Bratelli d’Italia in Lego odgovorila, da je slednja bolj povezana s teritorialno razsežnostjo, medtem ko ima njena stranka v mislih koncept naroda.

Lega je na primer zagovarjala neodvisnost Katalonije, medtem ko za Melonijevo to ni mogoče, saj meni, da nacionalne države ni mogoče razdeliti na dve ali več entitet.

Giorgia Meloni je pojasnila, da sta Lega in Fratelli d’Italia sicer različni politični formaciji, vendar pa imata skupne in zbližane ideje. “Verjamem, da bomo vladali skupaj.”

Vir: Breizh-Info

Zadnje novice

Sorodne vsebine