23.9 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Gibanje pet zvezd pogojuje sodelovanje v novi italijanski vladi; želijo nadaljevati Salvinijevo politiko boja proti nezakonitim migracijam

Populistično Gibanje pet zvezd je danes na pogovorih z mandatarjem za sestavo nove italijanske vlade Giuseppejem Contejem postavilo pogoje za sodelovanje v vladi z Demokratsko stranke. Kot je po srečanju dejal vodja stranke Luigi Di Maio, bodo v vladi le, če bodo v njenem programu vsi elementi programa gibanja, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Elementi našega programa so jasni. Če bodo v programu vlade, lahko začnemo sodelovati, v nasprotnem primeru je bolje, da gremo čim prej na volitve,” je poudaril Di Maio v izjavi za medije po srečanju.

Med drugim gibanje, ki sodeluje že v sedanji vladi, vztraja pri nedavno sprejetih svežnjih ukrepov notranjega ministra Mattea Salvinija za boj proti ilegalnim migracijam, ki jih želijo v levosredinski Demokratski stranki (Pd) odpraviti. “Ne bomo zatajili svojega dela v zadnjih 14 mesecih,” je zatrdil Di Maio.

Vodja Gibanja pet zvezd se je zavzel tudi za reformo dublinske uredbe, po kateri je za obravnavo prošenj za azil odgovorna tista država EU, kjer begunci prvič stopijo na ozemlje unije. “Italijo so v zadnjih letih pri soočanju z vprašanjem migracij pustili samo. Zdaj se mora z vprašanjem začeti ukvarjati Evropa,” je dejal.

Med zahtevami gibanja so tudi znižanje življenjskih stroškov, davčna reforma ter reforma za zmanjšanje števila poslancev. Nova vlada bi morala biti tudi prijaznejša do družin in podjetij.

Bil je tudi kritičen do Salvinija in njegove stranke Liga, ki je sprožila vladno krizo. “Vladali smo 14 mesecev, nato se je nekdo odločil strmoglaviti vlado ter s tem zapravil zgodovinsko priložnost,” je še menil Di Maio. Po njegovih besedah se zdaj začenja “obdobje poguma”. “Potrebovali bomo veliko poguma, da bomo modernizirali Italijo,” je še dejal.

Visoki predstavnik Demokratske stranke Graziano Delrio je Di Maiove ultimate Conteju označil za nesprejemljive. Ob tem je poudaril, da bo Pd podprla prizadevanja mandatarja, da oblikuje novo vlado.

Vodja delegacije Pd Nicola Zingaretti je med pomembnejšimi točkami nove vlade omenil znižanje davkov za nižji in srednji sloj prebivalstva, da bi zvišali potrošnjo, ter možnost brezplačnega izobraževanja za otroke iz revnejših družin “od jasli do univerze”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Conte se je na pogovorih o oblikovanju nove vlade danes sešel tudi s predstavniki skrajno desnih Bratov Italije in Lige, ki so po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa dali vedeti, da v novi vladi ne nameravajo sodelovati, ter desnosredinske Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je Conteju mandat za sestavo nove italijanske vlade podelil v četrtek. Po napovedih se bo Conte čez nekaj dni vrnil k predsedniku ter mu prihodnji torek ali sredo predstavil sestavo nove vlade. Če bo kazalo, da mu ne bo uspelo sestaviti vlade, bi lahko Mattarelli tudi vrnil mandat.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine