6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Gibanje BLM znova grozi z nasiljem

Piše: Andrej Sekulović 

V ZDA poteka sojenje Dereku Chauvinu, obtoženemu za umor Georgea Floyda. V primeru oprostilne sodbe pripadniki gibanja BLM grozijo z novimi nasilnimi izgredi. Do neredov prihaja predvsem v mestih, ki jih vodijo demokrati, opozarja novinar John Nolte.

V Minneapolisu, največjem mestu ameriške zvezne države Minnesota, ta čas poteka sojenje nekdanjemu policistu Dereku Chauvinu, ki je obtožen umora 46-letnega temnopoltega Georgea Floyda. Chauvin je obtožen nenaklepnega umora in uboja, njegovo sojenje pa poteka ločeno od sojenj drugim policistom, ki so obtoženi za sodelovanje pri umoru Floyda. Po precej zapleteni izbiri porotnikov se je sojenje začelo 29. marca. Obe strani sta imeli uvodni izjavi, tožilstvo pa je znova zahtevalo tudi obtožbo naklepnega umora. Smrt Floyda je pred dobrim letom dni sprožila proteste gibanja Black Lives Matter oziroma Črna življenja štejejo, ki so se kmalu sprevrgli v nasilne izgrede in nerede. Ti so se razširili po vseh večjih ameriških mestih, ponekod pa so dosegli tudi Evropo. Tožilstvo je kot prvi dokaz predstavilo posnetek smrti Floyda, obramba pa opozarja na to, da je bil Floyd v času smrti pod vplivom fentanila in metamfetamina, mamil, ki bi lahko povzročili njegovo smrt.

Nove grožnje pripadnikov gibanja BLM

Sojenje naj bi se začelo že 8. marca, vendar je bilo prestavljeno. Protestniki in pripadniki Antife in BLM pa so že 7. marca imeli nov protestni shod na ulicah Minneapolisa. Prav tako se protestniki od začetka sojenja vsak dan zbirajo pred sodno dvorano. Ob oprostilni sodbi lahko ameriška mesta znova pričakujejo novi val nasilja in izgredov, znana aktivistka BLM Maya Echols pa je v videoposnetku, ki ga je objavila na družbenem omrežju Tik Tok že grozila, da bodo v primeru oprostilne sodbe znova gorela mesta. Videoposnetek je sicer kasneje izbrisala, vendar ne dovolj hitro, da se ne bi razširil po spletu. »Če morilec Georgea Floyda ne bo obsojen, vedite, da bo močno počilo. Ne bodite presenečeni, ko bodo gorele stavbe. Samo povem.« Tako se je glasila grožnja pomembne aktivistke BLM. Tudi aktivist BLM in »pisatelj« Shaun King je v svojem članku, objavljenem na njegovi spletni strani The North Star (Severna zvezda), opozoril, da bo prišlo do rasnih izgredov in nasilnih protestov, če bo sodišče oprostilo Chauvina. Aktivisti BLM pišejo, da bo do tega »prišlo«, čeprav bodo oni tisti, ki bodo te proteste sprožili in podpihovali. King sicer trdi, da upa, da se to ne bo zgodilo, hkrati pa se tudi v njegovem članku skriva grožnja, ko dodaja, da »sedaj za ZDA ni pravi čas, da se z*jebavajo«.

Izgredi predvsem v mestih, kjer vladajo demokrati

Novinar in splošni urednik konservativnega medija Breitbart John Nolte pa opozarja, da do izgredov nasilnih levičarjev, kot so Antifa in BLM, prihaja predvsem v urbanih džunglah, ki jim vladajo demokrati. Pri tem pravi, da se bodo grožnje Maye Echols, če bo Chauvin oproščen, zagotovo uresničile, in dodaja, da bodo v tem primeru lanski izgredi videti samo kot začetne vaje. Zato se morajo tisti, ki živijo v mestih, kjer so na oblasti demokrati, pripraviti na takšen scenarij. Že prejšnje leto so se najhujši izgredi zgodili v »demokratskih« mestih, kot so Los Angeles, seveda Minneapolis, Atlanta, New York, San Francisco in Houston, če jih naštejemo le nekaj. Skrajneži Antif in drugi levičarji nedvomno načrtujejo nov val neredov, če bo Derek Chauvin spoznan za nedolžnega. Kot opozarja Nolte, pa je še huje to, da bo Bidnova administracija verjetno to nasilje v veliki meri dopuščala oziroma bo izgrednikom pogledala skozi prste.

Od začetka sojenja nekdanjemu policistu Dereku Chauvinu se pred sodiščem zbirajo levičarski aktivisti, ki grozijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine