16.1 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg Turčijo pozval k ratifikaciji članstva Finske in Švedske v Natu

Piše: C. R., STA

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes v Ankari Turčijo pozval k ratifikaciji pristopnih protokolov Finske in Švedske za članstvo v Natu. Kot je dejal, je prepričan, da je zdaj čas za to. Obenem je državi izkazal podporo zavezništva po uničujočih potresih minuli teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Še naprej sem prepričan, da je zdaj čas za ratifikacijo vstopa Finske in Švedske,” je po pogovorih s turškim zunanjim ministrom Mevlutom Cavusoglujem izjavil Stoltenberg in poudaril, da mora Ankara opustiti svoje nasprotovanje vstopu teh dveh držav v zavezništvo.
“Finski proces k članstvu v Natu bi lahko ocenili ločeno od švedskega,” pa je dejal Cavusoglu. Po njegovih besedah je bilo stališče Turčije glede članstva obeh držav v zvezi “od začetka jasno in nedvoumno”.
Prvi mož Nata je sicer nedavno dejal, da glavno vprašanje ni, ali bo Turčija pristopna protokola Švedske in Finske ratificirala skupaj, temveč kdaj ju bo ratificirala. Po njegovih besedah je to treba storiti čim prej.
Odkar je sredi januarja v Stockholmu švedsko-danski desničarski skrajnež Rasmus Paludan sežgal izvod Korana, je Turčija, ki je poleg Madžarske edina članica Nata, ki še ni ratificirala pristopa nordijskih držav, večkrat opozorila, da bi lahko ratificirala le vstop Finske.
Ankara je sicer Švedski že pred tem incidentom postavila več pogojev za vstop. Med drugim zahteva izročitev članov ali simpatizerjev v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), kot tudi vpletenih v poskus državnega udara leta 2016. Stockholm je doslej izpolnil le nekatere od zahtev.
Stoltenberg je v Ankaro prispel deset dni po tem, ko so jugovzhod Turčije in severozahod Sirije prizadeli uničujoči potresi, ki so skupno terjali več kot 42.000 življenj. “V času, ko potrebuješ pomoč, Nato podpira Turčijo,” je zatrdil generalni sekretar.
Kot je dejal, bo zavezništvo zagotovilo zatočišča več tisoč razseljenim osebam. “Nato gradi začasna zavetišča in namerava v prihodnjih dneh in tednih v državo poslati več deset tisoč šotorov,” je napovedal in dodal, da bo Nato za prevoz pomoči uporabil svoje strateške letalske zmogljivosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine