8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Generalni sekretar Združenih narodov poziva k cepljenju celotne svetovne populacije

Piše: Jože Jan

»Če ne bo ves svet cepljen, se bodo nove različice razširile čez meje in paralizirale vsakdanje življenje in gospodarstva,« je opozoril Antonio Guterres.

Generalni sekreter Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres je v ponedeljek, 17. januarja na virtualnem Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu (Švica) pozval k cepljenju celotne svetovne populacije, kot edina možnost za premagovanje pandemije. »Zadnji dve leti sta pokazali preprosto, a ostro realnost: če samo eden zaostane, zaostanemo vsi,« je dejal.

»Če ne bomo cepili vseh, bomo ustvarili nove variante, ki se bodo razširile čez meje in ustavile vsakdanje življenje in gospodarstva,« je dodal Guterres. »Svetovna zdravstvena organizacija je objavila strategijo za cepljenje 40 odstotkov ljudi v vseh državah konec lanskega leta in 70 odstotkov do sredine tega leta, vendar smo daleč od teh ciljev,« je požalil.

»Stopnja imunizacije v razvitih državah je sramotno sedemkrat višja kot v afriških državah. Zdaj potrebujemo pravičnost cepiv,« je dodal. Generalni sekretar ZN je tudi pozval velike sile, naj pokažejo večjo gospodarsko solidarnost z državami v razvoju. »Primanjkuje globalne solidarnosti,« je dejal. »Če ne zagotovimo odpisa dolga in pomagamo državam v razvoju, ustvarjamo enostransko okrevanje, ki bo uničil medsebojno povezano svetovno gospodarstvo. Če ne bomo zmanjšali neenakosti, bomo spodkopali gospodarski napredek vseh ljudi,« je zaključil Guterres. 

Vir: Deutsche Welle, Nemčija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine