11 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Generalna skupščina ZN podprla resolucijo o umiku ruske vojske iz Moldavije

Generalna skupščina Združenih narodov je v petek podprla poziv Velike Britanije, Kanade, Poljske in osmih drugih držav, naj Rusija umakne svoje enote iz Pridnestrja v Moldaviji.

V neobvezujoči resoluciji pozivajo Rusijo, da iz Moldavije nemudoma umakne svoje sile. Potrdili so jo s 64 glasovi proti 15, 83 članic pa se je v 193-članski skupščini vzdržalo glasovanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Resoluciji so med drugim nasprotovale Rusija, Iran, Armenija, Belorusija, Sirija in Severna Koreja.

Namestnik ruskega veleposlanika pri ZN Dmitrij Poljanski je nasprotoval glasovanju, ker naj bi spodkopaval napore Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za sklenitev premirja v Moldaviji.

Pridnestrska republika je pas ozemlja ob Ukrajini, ki je po razpadu Sovjetske zveze in kratki državljanski vojni leta 1992 razglasil neodvisnost od Moldavije. Kot neodvisne države je ni priznala nobena članica Združenih narodov, niti Rusija. Konflikt na tem območju pa je že dolgo zamrznjen. Rusija je sicer na območje po razpadu Sovjetske zveze napotila svoje sile.

Prebivalci Pridnestrske republike, ki jih je okoli 500.000, so sicer leta 2006 množično glasovali za pridružitev k Rusiji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine