10.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

GEN-I začenja z gradnjo prve večje sončne elektrarne v Severni Makedoniji

S projektom v Severni Makedoniji bo GEN-I občutno povečal delež obnovljivih virov energije v svojem prodajnem portfelju in postavil temelje za zeleno preobrazbo regije, so sporočili iz te slovenske energetske družbe.

Republika Severna Makedonija je potrdila in javno objavila rezultate prvega natečaja za gradnjo večjih sončnih elektrarn na državni zemlji. Skladno z njimi bo GEN-I regiji v prihodnje zagotavljal proizvodnjo pomembnega deleža električne energije iz obnovljivega vira. Sončna elektrarna, ki jo bo družba postavila v Amzabegovem bo omogočila dobavo čiste električne energije tako v Severni Makedoniji kot na ostalih trgih v regiji.

GEN-I je na natečaju za gradnjo sončne elektrarne na državni zemlji, ki ga je lansko leto pripravila Severna Makedonija, oddal ponudbo za tri od enajstih lotov in bil izbran pri vseh treh. To pomeni, da bo v okviru razpisa, ki je skupno predvidel gradnjo 35 MW sončne elektrarne, GEN-I postavil za kar 17 MW solarnih panelov. To je glede na razpisne pogoje tudi največ, kolikor je lahko dobil posamezen ponudnik.

Z zmago na inovativno zasnovanem natečaju je GEN-I dobil pravico do 50-letne uporabe zemljišča za proizvodnjo električne energije s pomočjo sončne elektrarne, ob tem pa bo država poskrbela, da bo zemljišče dobilo status gradbenega zemljišča z vsemi potrebnimi dovoljenji za postavitev sončne elektrarne in njeno uporabo. Država se je zavezala tudi k ureditvi priključka na omrežje. Ta tri zagotovila je vlada Severne Makedonije prepoznala kot ključna za odpiranje potenciala investicij v sončne elektrarne ter z njim uresničevanje podnebnih zavez in trajnostnih ciljev.

Načrtovano sončno elektrarno, ki bo prva v lasti GEN-I v Severni Makedonij, bo gradila in upravljala GEN-Ijeva hčerinska družba GEN-I Sonce DOOEL Skopje. Gradbena dela se bodo po načrtu začela v začetku leta 2021, rok, določen za začetek delovanja sončne elektrarne, pa je začetek leta 2023.

Sončna elektrarna bo letno proizvedla skoraj 25.000 MWh električne energije, s čimer bo GEN-I še okrepil svoj vodilni položaj na severnomakedonskem veleprodajnem trgu električne energije in pri čezmejnem trgovanju z energenti v regiji, prispevala pa bo tudi k sinergijam znotraj GEN-Ijevega fleksibilnega globalnega portfelja, prek katerega v družbi skrbijo za ravnotežje med proizvedeno in dobavljeno električno energijo.

Sončne elektrarne sodijo med pomembne vire za boj proti podnebnim spremembam. Sončna energija je neomejena, lahko dostopna in obnovljiva, njena raba pa prispeva k zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov na Zemlji. Za ljudi in naš planet je pomembna vsaka kWh čiste energije in te potrebujemo več, kot jo je trenutno mogoče proizvesti. Cilj za prihodnost torej ni zagotavljati dovolj energije, pač pa zagotavljati dovolj čiste energije. V GEN-I se tega dobro zavedajo, zato se ob aktivnem spodbujanju samooskrbe s sončno energijo doma usmerjajo tudi v širšo regijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine