18.9 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Freska v črnogorski cerkvi sproža polemike; Tito in drugi komunisti se cvrejo v peklu

Piše: Ana Horvat (nova24tv.si)

Cerkev v Črni gori je sprožila polemike s fresko, ki prikazuje jugoslovanskega komunističnega voditelja Josipa Broza Tita, Karla Marxa in Friedricha Engelsa v peklenskem ognju. Medtem ko nekateri menijo, da se cerkev ne bi smela vmešavati v politiko, se drugi s prikazom strinjajo, saj je bil “komunizem zlo” tako takrat kot tudi danes.

Freske pravoslavne cerkve v Črni gori so razburile črnogorsko javnost. Neznani avtor freske je namreč v peklenskem ognju uprizoril komunistično trojico: predsednika nekdanje Jugoslavije Josipa Broza Tita ter nemška filozofa Karla Marxa in Friedricha Engelsa.

Novica o novozgrajeni cerkvi v Podgorici je obkrožila svet. Freske v tem templju so pritegnile pozornost mnogih ljudi, mnenja o freskah pa so deljena. Eni podpirajo, drugi pa kritizirajo način predstavljanja Tita in filozofov. “Marx, Engels in Tito so poosebitev komunističnega zla na Balkanu,” je dejal starešina katedrale Kristusovega vstajenja v Podgorici Dragan Mitrović. Imena avtorja fresk ni razkril, je pa poudaril, da ima umetnik pravico do svobode, ne more pa v imenu cerkve določati, kdo si zasluži nebesa in kdo pekel.

Obiskovalci cerkve, ki so jo po dveh desetletjih gradnje posvetili 7. oktobra, imajo glede fresk deljena mnenja. “Ne bi se smeli vmešavati v sekularni svet in določati, kdo si zasluži mesto v peklu ali nebesih,” je dejal eden od obiskovalcev, drugi pa je izpostavil, da je komunizem povzročil veliko zla na Balkanu, je poročal BBC. “Veliko ljudi je bilo pobitih v imenu ideologije, ki so jo zastopali Marx, Engels in njuni privrženci,” je poudaril.

Črnogorska cerkev prikazuje Tita, Marxa in Engelsa v peklu. (Foto: Twitter)

Črnogorski mediji so prejšnje dni navajali, da naj bi bili na freskah nekateri lokalni politiki, Dragan Mitrović pa je to zanikal. “Kot starešina stolnice oznanjam, da ni v naravi Cerkve, da bi koga poslala v nebesa ali pekel, ampak da je odprta za vsakogar, ne glede na nacionalno, politično in družbeno pripadnost, ki pričuje za Kristusa kot večno resnico, pot in življenje,” je dejal Mitrović.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine