5.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Francoski predsednik Macron za spoštovanje iranskega jedrskega sporazuma, a tudi njegovo razširitev

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob obisku v Avstraliji ponovil, da je treba sporazum o iranskem jedrskem programu spoštovati, priznal pa je, da bi ga bilo treba razširiti. Kot je poudaril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, si nihče ne želi vojne ali naraščanja trenj v regiji.

Macron je o sporazumu govoril v luči bližajočega se 12. maja, ko se bo ameriški predsednik Donald Trump odločil, ali bo ponovno uvedel sankcije proti Iranu, kar bi bil lahko usodni udarec za zgodovinski sporazum iz leta 2015.

Dogovor med Iranom in šestimi velikimi silami, v skladu s katerim je Teheran omejil svoj jedrski program v zameno za odpravo sankcij in normalizacijo gospodarskih odnosov z mednarodno skupnostjo, je sicer Trump že večkrat označil za najslabši sporazum v zgodovini.

Kot je drugi dan obiska v Avstraliji v Sydneyju dejal Macron, bo treba ne glede na odločitev ZDA pripraviti širša pogajanja, “saj nihče ne želi vojne v regiji, prav tako ne naraščanja napetosti”. Poudaril je, da je sporazum najboljši način za spremljanje jedrskih dejavnosti iranske vlade, zato so ga tudi podpisali.

Po Macronovih besedah bi bilo sporazum mogoče razširiti tako, da bi naslovil tri nova ključna področja: “Prvič, glede jedrske dejavnosti po letu 2025. Drugič, za pridobitev boljšega nadzora nad jedrsko dejavnostjo iranskega režima. In tretjič, za zaustavitev iranskih dejavnosti v regiji, predvsem v Iraku, Siriji, Libanonu in Jemnu.”

Pojasnil je, da se je Trump na njegov predlog odzval pozitivno. Macron in Trump sta sicer o iranskem sporazumu govorila tudi pretekli teden med obiskom francoskega predsednika v Washingtonu. Namignila sta na možnost novega sporazuma z Iranom, a podrobnosti nista razkrila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine