22.5 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Francoski predsednik Macron: Srce francoščine je v Kongu, francoščina ne pripada Francozom

V govoru na 17. frankofonskem srečanju je francoski predsednik povedal, da je Afrika novi epicenter francoskega jezika in da le ta ne pripada Francozom.

V soboto se je v Yerevanu, glavnem mestu Armenije začelo 17. frankofonsko srečanje, na katerem je po poročanju Voice of Europe spregovoril tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

“Francoščina ne pripada samo nam, temveč je lastnina vseh,” je povedal. “Rešil se je svoje vezi s francoskim narodom, da bi sprejel vse.” Macron je povedal, da se epicenter francoskega jezika ne nahaja na levem ali desnem bregu Seine, temveč v srcu Konga. “Ko govorim o francoščini, govorim o vseh naših francoščinah. Njeno središče ni ne desno ne levo od Seine. Je brez dvoma v kotlini Konga ali nekje v tej regiji,” je povedal Macron.

Francoski jezik ni več jezik Francije

Ob koncu svojega govora je še enkrat opomnil Francoze, da njihov jezik “ni več jezik Francije.” Pri tem je poudaril, da je najpomembnejša naloga Frankofonije v prihajajočih letih skrb za afriško mladino, ki ji je potrebno prihodnost z “izobrazbo, poklicnimi šolami, zaposlitvijo in predanostjo mestu ter kulturi.” Z drugimi besedami, Macron želi še več afriških migrantov v Franciji.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine