18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Francoske oblasti za oktobrski teroristični napad v Nici obtožile tunizijskega migranta

Francoske oblasti so za napad z nožem, ki se je 29. oktobra zgodil v francoskem mestu Nica in je terjal tri življenja, ter naj bi imel teroristično ozadje, obtožile Brahima Aouissaoui-ja, 21-letnega tunizijskega migranta. Aouissaoui je bil v času napada ustreljen in resno ranjen s strani policije, ter je bil obtožen potem, ko se mu je stanje izboljšalo do te mere, da ga so ga oblasti lahko izprašale.

 

Med drugim so policisti našli o posnetek na telefonu napadalca v katerem Tunizijec trdi, da je Francija »dežela nevernikov«, ter fotografije t.i. Islamske države. Prav tako so na njegovem telefonu našli fotografijo čečenskega islamista Abdulzakha Anzorova, ki je dva tedna pred napadom obglavil francoskega učitelja Samuela Patyja, potem, ko je na predavanjih o svobodi govora ta pokazal učencem karikaturo preroka, objavljeno v Charlie Hebdo časopisu, ki je prav tako leta nazaj povzročila teroristični napad na uredništvo tega časopisa.

Med napadom v tamkajšnji notredamski cerkvi naj bi Brahmin Aouissaoui zakričal »Alahu Akbar«, znan bojni klic jihadistov. Poleg treh nožev in dveh mobilnih telefonov je imel pri sebi tudi kopijo Korana. Spomnimo se, Aouissaoui je z 17 centimetrskim nožem napadel tri ljudi, vključujoč 60-letno žensko, ki je umrla na licu mesta, ko jo je napadalec skoraj obglavil. Druge dve žrtvi sta bili 54-letni uslužbenec cerkve, ki mu je Tunizijec prerezal vrat in 44-letna ženska, ki je od posledic vbodnih ran umrla kasneje.

Tunizijski migrant je prispel v Francijo le dva dni preden naj bi zakrivil svoj gnusen zločin, v Evropo pa je prišel preko italijanskega otoka Lampedusa, ki je nedavno znova doživel porast množičnih migracij, ali kot bi rekli levičarji »kulturne obogatitve«.

Zadnje novice

Sorodne vsebine