10.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Francoska vlada bi rada uničila Generacijo identitete! Razlog? Nadzor nad uhajanjem migrantov v Francijo

Piše: C. R.

Francoske oblasti so sprožile postopek za razpustitev “skrajno desne” skupine Generacija identitete, je v soboto na Twitterju sporočil francoski notranji minister Gerald Darmanin. Skupina ima deset dni časa za odgovor.

“Generacija identitete: sprožen je bil postopek za razpustitev. Ta organizacija ima zdaj deset dni časa za odgovor,” je sporočil Darmanin.

Če ne bo odgovorila, je “zelo verjetno, da jo bodo razpustili v 15 dneh”, so ob tem pojasnili na notranjem ministrstvu, poroča francoski spletni portal franceinfo.

Francoski notranji minister je že konec januarja napovedal, da si bo prizadeval za prepoved delovanja te “skrajno desne skupine”, ker da spodkopava republiko. Kaplja čez rob je bila akcija identitarcev sredi preteklega meseca v Pirenejih, ko so “nadzirali” mejo med Francijo in Španijo in v “obrambi Evrope” iskali nezakonite migrante.

Podobne akcije je organizacija, ki ima sedež v Lyonu, podružnice pa še v več drugih mestih po Franciji, izvajala tudi že v Alpah. Na cestnih prehodih meje so postavljali zapore, ponekod pa je prihajalo tudi do nasilja med njimi in migranti, pa tudi zagovorniki njihovih pravic.

Avgusta 2019 so bili vodja skupine in še dva podpornika obsojeni na šest mesecev zapora, ker so v francoskih Alpah vzpostavili cestno blokado in celo najeli dva helikopterja, da so iskali migrante. To je potem na drugi strani vzpodbudilo okoli sto njihovih nasprotnikov, zagovornikov migrantov, da so čez mejo v Francijo pospremili okoli 30 migrantov, kar je nato vodilo v spopade s policijo. Prizivno sodišče je sicer decembra lani obsodbo trojice razveljavilo.

Nezakonite migracije sicer povzročajo veliko zaskrbljenost v Franciji, tudi zaradi terorističnih napadov, ki so jih že nekaj izvedli migranti. Vlada pa že nekaj časa napoveduje zaostritev azilne politike in politike priseljevanja migrantov iz Afrike, Bližnjega vzhoda in Azije.

Vir: STA

Zadnje novice

Sorodne vsebine