28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Francoska policija nadaljuje odstranjevanje nadležne levičarske komune

Francoska policija že tretji dan odstranjuje aktiviste iz komune v Notre-Dames-des-Landes blizu Nantesa, ki so jo vzpostavili pred desetletjem. Približno 70 protestnikov, skritih za barikadami, je policiste zasulo z različnimi predmeti, ti pa so odgovorili s solzivcem in drugimi sredstvi za boj proti izgrednikom.

 

Aktivisti, ki so nasprotovali načrtovani gradnji letališča na tem območju, so se začeli naseljevati na kmetijska zemljišča leta 2008, njihova levičarska kmečka skupnost pa se je nato razširila na 1600 hektarjev.

Francoska vlada je januarja sporočila, da je opustila načrte za gradnjo letališča, skvoterje pa je opozorila, da morajo do pomladi očistiti zemljišče.

Tridnevni boji med približno 2500 policisti in protestniki, ki so med drugim oboroženi z molotovkami in teniškimi loparji, s katerimi odbijajo pločevinke s solzivcem, so ponovitev dogajanja iz leta 2012, ko je oblastem spodletel poskus odstranitve taborišča.

Aktivisti so besni na policiste, ker so jim uničili bivališča in kmetijske objekte, med drugim stajo za ovce in sirarno, zato so pozvali podpornike, naj jim pridejo pomagat braniti komuno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so sporočile, da aktivisti lahko ostanejo na zemljišču, če bodo pripravili individualne sheme kmetovanja, vendar jih je večina to zavrnila, saj da želijo komuno voditi kolektivno in nadaljevati nekmetijske projekte.

Protestniki so sporočili, da je bilo v spopadih s policijo poškodovanih okoli 30 aktivistov, med njimi so dva prepeljali v bolnišnico. Na policijski strani so poročali o 14 poškodovanih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine