19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Francija zaradi napada v Moskvi dvignila stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo

By: C. R., STA

Po terorističnem napadu na koncertno dvorano v bližini Moskve je Francija dvignila stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo, je v nedeljo sporočil francoski premier Gabriel Attal. Za dvig stopnje ogroženosti so se odločili, ker je odgovornost za napad prevzela skrajna Islamska država (IS), je dodal.

Attal je v objavi na družbenem omrežju X sporočil, da so korak sprejeli na seji sveta za obrambo in varnost, ki jo je sklical predsednik Emmanuel Macron, zaradi teroristične skupine IS in grožnje Franciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Glede na to, da je odgovornost za napad prevzela Islamska država, in grožnje, ki visijo nad našo državo, smo se odločili dvigniti stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo raven: velika možnost napada,” je zapisal Attal.

Macron je medtem danes ob prihodu v Francosko Gvajano povedal, da je skupina, ki je izvedla teroristični napad v Moskvi, skušala več napadov izvesti tudi na francoskih tleh. Po informacijah, ki jih ima Pariz, za napadom v Moskvi stoji IS, je nadaljeval in v luči tega Rusijo pozval, naj odgovornosti zanj ne pripisuje Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruskim varnostnim službam je ponudil okrepitev sodelovanja in pojasnil, da bo šlo predvsem za stike na tehnični in ministrski ravni in ne za neposredne pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. “Videli bomo, kako se bo razvil ta kontekst in ali bodo prihodnji dnevi oziroma tedni upravičili osebni pogovor,” je še dodal.

Francoska ocena teroristične ogroženosti ima tri stopnje, najvišja stopnja pripravljenosti pa se lahko vzpostavi takoj po napadu ali ko postane aktivna teroristična skupina. Najvišjo stopnjo običajno razglasijo za omejeno časovno obdobje ter omogoča izredno mobilizacijo virov in širjenje informacij, ki lahko zaščitijo državljane v krizni situaciji.

V napadu na koncertno dvorano v bližini Moskve je bilo v petek ubitih najmanj 137 ljudi. Oblasti so aretirale 11 osumljencev, med njimi štiri moške, ki naj bi bili neposredno povezani z napadom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine