7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Francija ne bo razkrila odločitve o morebitnem napadu na Sirijo

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo odločitev o morebitnem napadu na Sirijo zadržal v tajnosti, je dejal njegov tesen sodelavec. “Če se bomo odločili za napade, vam ne bom povedal,” je dejal vodja Macronove stranke Naprej republika Christopphe Castaner za televiziji BFMTV in RMC. “In tudi predsednik republike vam tega ne bo izdal,” je dodal.

Castaner je pojasnil, da morebitne odločitve o napadu ne bodo razkrili, da ne bi ogrozili “kakovosti vojaškega posredovanja” ter ljudi, ki bi sodelovali v njem. Poudaril je, da je treba zaščititi interese Francije, še poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Macron je v četrtek dejal, da ima dokaz, da je sirski režim v sobotnem napadu v sirski Dumi uporabil kemično orožje, in sicer najmanj klor. Ob tem je v intervjuju za televizijo TF1 napovedal, da bo Francija na to odgovorila takrat, ko se bo za to odločila. Dodal je, da se o tem še usklajuje z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Francoski predsednik, ki je uporabo kemičnega orožja že večkrat označil za skrajno mejo, je še dejal, da je eden od njegovih ciljev “odstraniti zmogljivosti sirskega režima za kemične napade”. Obenem je zagotovil, da Francija ne bo dovolila stopnjevanja razmer ali česar koli, kar bi lahko ogrozilo stabilnost regije.

Raketni napad bi bil odgovor na domnevni kemični napad v sirskem mestu Duma pretekli konec tedna, za katerega Zahod krivi sirskega predsednika Bašarja al Asada. Rusija vztrajno brani svojega zaveznika Asada pred obtožbami. Tako sirski predsednik kot Moskva sta po okrepitvi napetosti danes pozvala k zadržanosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine