10.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Francija in Italija na čelu evropske rasti, Nemčija zaostaja

Piše: Jože Jan

Podatki Eurostata kažejo, da se je BDP Evropske unije v tretjem četrtletju povečal za 2,2%. Na čelu rasti sta Francija in Italija, medtem ko sta Španija in Nemčija zaostali. Statistični urad Evropske unije Eurostat je izjavil, da je v evrskem območju letna inflacija v mesecu oktobru znašala 4,1% zaradi povišanja energetike (23,5%), storitev (2,1%) industrijskih proizvodov in hrane (2%).

Po podatkih francoskega inštituta za statistiko, je rast končne potrošnje gospodinjstev prispevala k razvoju bruto domačega proizvoda (BDP). Na zavodu sporočajo, da so se izdatki gospodinjstev za nakupe v tretjem četrtletju pospešili za 5% in tako prispevali 2,5% rasti BDP.

Državni statistični inštitut Italije potrjuje močno okrevanje industrije. Na strani povpraševanja zagotavljajo pozitiven prispevek domače potrošnje in neto izvoza.

Nemčija – največje evropsko gospodarstvo – je po podatkih Zveznega statističnega urada zrasla le za 1,8%. Ta zmerna rast v tretjem četrtletju je bila predvsem posledica višje potrošnje gospodinjstev, vendar je daleč od pričakovanega 2,2% narastka.

Tudi Španija ni dosegla pričakovanih rezultatov. 2% rast, ki jo je ta petek napovedal španski statistični inštitut, je daleč od pričakovanih 3%. Po podatkih zavoda je bil prispevek notranjega povpraševanja k medletni rasti BDP 1,5%.

Na splošno so vse države, za katere so bili podatki na voljo, zabeležile pozitivne stopnje rasti BDP, razen Litve (0%). Najvišjo četrtletno stopnjo rasti med julijem in septembrom je dosegla Avstrija (3,3%), pred Francijo (3%) in Portugalsko (2,9%). Najnižjo rast so obeležili Češka (1,4%), Latvija (0,3%) in Litva (0%).

 

Vir: El País, Španija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine