10 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Francija: 61% vprašanih meni, da je islam nekompatibilen s francoskimi vrednotami in načnom življenja

Nova raziskava Ifop je pokazala, da 61 odstotkov Francozov ali dve tretjini prebivalstva meni, da je islam preprosto “nezdružljiv z vrednotami francoske družbe”.

Številke iz letošnje raziskave kažejo na vse večje pomisleke francoskega prebivalstva glede vpliva, ki ga ima islam na tradicionalno sekularno družbo v Franciji. Lani je v isti raziskavi ugotovilo, da je nekaj več kot polovica ali 53 odstotkov Francozov menilo, da je islam preprosto “nezdružljiv” s francoskimi vrednotami in družbo, poroča Le Journal du Dimanche.

Kar zadeva temo islama do francoske družbe, obstaja velik razkorak med desničarji in levičarji. Na primer, čeprav 85 odstotkov podpornikov Marine Le Pen pravi, da islamu v Franciji ni mesta, 54 odstotkov podpornikov skrajno leve stranke France Insoumise (neobljubljena Francija) meni obratno.

Frédéric Dabi, namestnik generalnega direktorja Ifopa, je ugotovil, da so v primerjavi s podobno anketo leta 2005, kjer je bila enakost vere glavna tema, rezultati letošnje ankete pokazali, da je ločitev religije in politike glavno vprašanje za Francoze. “Zdi se, da je definicija sekularizma spremenjena,” je dejal Dabi.

Islamizacija je v Franciji že tako močna, da je zdaj radikalne muslimane mogoče najti v javnih šolah in v vrstah policije.

Pred nekaj tedni je francoski minister za nacionalno izobraževanje Jean-Michel Blanquer sporočil, da je bilo letos zaradi islamske radikalizacije prijavljenih ducat učiteljev v javnih šolah.

Več preberite na POVEZAVI.

Zadnje novice

Sorodne vsebine