18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

(FOTO IN VIDEO) V Medžugorju se je končal 29. festival mladih – poglejte si to rajanje mladine z vsega sveta!

Z današnjo jutranjo mašo v okviru praznika Jezusovega spremenjenja na gori – maša je potekala na vrhu Križevca nad Medžugorjem – se je zaključil 29. festival mladih, ki je potekal pod geslom »Živeti iz Božje besede«. To pa je hkrati tudi prvi festival mladih, pri katerem so dejavno sodelovali tudi predstavniki Svetega sedeža, saj sta uvodno in zaključno mašo v Medžugorju darovala kar dva nadškofa: apostolski nuncij v Sarajevu Luigi Pezzuto in apostolski vizitator v Medžugorju Henryk Hoser.

 

Festivala se je neposredno udeležilo več kot 50 tisoč mladih iz 72 držav z vsega sveta, tudi iz Slovenije. Prek videoprenosa pa je včerajšnje zaključne slovesnosti spremljalo več kot milijon ljudi. Glavni vodja festivala je bil tudi tokrat aktualni medžugorski župnik pater Marinko Šakota, ki je včeraj skupaj z nadškofom Hoserjem pripravil popoldansko katehezo. Večino duhovnih nagovorov na festivalu je sicer pripravil pater Ante Vučković, splitski frančiškan in bogoslovni profesor, ki je doslej že večkrat sodeloval na festivalu. Pri bogoslužjih je dejavno sodeloval tudi provincial hercegovskih frančiškanov pater Miljenko Šteko.

Med znanimi gosti festivala velja omeniti hrvaško atletinjo Blanko Vlašić (klikni TUKAJ). Že v preteklosti so na tem festivalu pričevale znane osebnosti iz pop kulture, kot denimo Tatjana Cameron-Tajči (nekdaj znana z Eurosonga) ter Paddy Kelly.

Festival se je sicer začel v sredo, 1. avgusta, v večernih urah z mašo, ki jo je daroval nuncij Pezzuto. V naslednjih treh dneh so sledile kateheze in pričevanja in seveda odlično glasbeni vložki, ki sta jih izvajala orkester ter pevski zbor, sestavljen iz mladih iz 22 držav. Za prevajanje je bilo poskrbljeno z radijskim prenosom prek različnih frekvenc. Kot pravijo naši viri, je omenjeni festival primer dobre prakse s področja multikulturnosti, saj so se »pod enim dežnikom« zbrali kristjani vseh ras, narodov in jezikov, prišli so tudi z Bližnjega vzhoda (predvsem Libanona in tudi iz Izraela).

Uradno se je festival zaključil že včeraj zvečer, ko so po maši in krajši adoraciji navzoči duhovniki stopili med ljudi in molili zanje. Sledile so zahvale in glasbeno rajanje z mladimi, kar si lahko ogledate TUKAJ.

Fotoutrinke s festivala si lahko ogledate TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine