-0.2 C
Ljubljana
torek, 30 novembra, 2021

Finska nacional-konservativna stranka opozarja na demografske spremembe

Piše: A. S.

Novoizvoljena voditeljica finske nacional-konservativne stranke Finns Riikka Purra je izrazila resne skrbi glede napovedanih demografskih sprememb, ki bi lahko pripeljale do tega, da bodo Finci do leta 2050 postali manjšina v drugem največjem finskem mestu Espoo.

Purra je poudarila strogo migrantsko politiko njene stranke, glede katere niso pripravljeni sklepati kompromisov. »Nasprotujemo migrantski politiki, ki je škodljiva za našo državo«, je izjavila za finski časopis Yle, ter dodala, da stranke, ki niso pripravljene sprejeti strožje politike na tem področju, ne morejo vstopiti v mogočo koalicijo s stranko Finns.

»Hočemo spremembe v mejni politiki in v tako imenovani »humanitarni« in »družbeni« migraciji. Naš cilj je ničelno število prosilcev za azil, ki si ga je zadala tudi danska socialdemokratska vlada«, je nadaljevala Purra in ob tem dodala, da spada v to strožji kriterij za združevanje družin in za podelitev državljanstva. Pri tem se stranka Finns očitno zgleduje po omenjeni danski vladi.

Prav tako je nova voditeljica nacional-konservativcev izrazila skrbi glede bodoče demografije. »Zaskrbljeni smo glede sprememb v prebivalstvu. V 15-ih letih bo, na primer, ena tretjina prebivalcev mesta Espoo govorila tuji jezik…do leta 2053 pa bodo Finci v tem mestu manjšina. Prepričana sem, da takšne napovedi finskemu narodu niso všeč, četudi morda nočejo tega javno povedati«, je povedala za finski časopis.

»Že samo zaradi demografskih razlogov je nujno potrebno zmanjšati migracije«, je še dodala.

Zadnje novice

Sorodne vsebine