14.5 C
Ljubljana
četrtek, 17 junija, 2021

Finec Alexander Stubb je napovedal, da bo vložil kandidaturo za predsednika Evropske komisije

Nekdanji finski premier Alexander Stubb je danes ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu napovedal, da želi postati vodilni kandidat Evropske ljudske stranke (EPP) za evropske volitve, navajajo vire znotraj EPP tuje tiskovne agencije.

EPP bo svojega vodilnega kandidata za volitve v Evropski parlament maja prihodnje letos sicer izbrala 8. novembra na kongresu v Helsinkih. Vodilni kandidat bo imel zelo veliko možnosti, da nasledi predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckerja, če bo EPP, kot se pričakuje, ponovno najmočnejša politična skupina v parlamentu.

Stubb, ki bo sicer svojo kandidaturo javno napovedal danes popoldne, je svojo namero danes že razkril v pismu članom EPP.

Z napovedjo je Stubb postal konkurenca vodji politične skupine EPP Manfredu Webru.

50-letni Finec je v pismu navedel dva razloga za kandidaturo, in sicer da je zanj v tem trenutku zelo pomembno, da se zavzema za evropske vrednote, in da verjame, da je prišel trenutek Evrope, saj se ZDA in Velika Britanija umikata na rob.

Kandidaturo za vodilnega kandidata je treba oddati do 17. oktobra.

Stubb je v svoji politični karieri zasedal že mnogo položajev v vladi, nekoč pa je bil celo član finske ekipe v golfu. Finec, ki je je zavzet maratonec, sodi v politično sredino EPP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine