6.4 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Financerji kampanje za brexit morajo plačati kazen

Nekdanji glavni financer britanske evroskeptične stranke Ukip Arron Banks mora zaradi nedovoljenega financiranja kampanje za brexit plačati kazen v višini 70.000 funtov (skoraj 80.000 evrov), je sporočila britanska volilna komisija. Presegli so namreč višino izdatkov in niso pravilno prijavili vseh kreditov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kampanja Leave.EU je presegla dovoljeno višino izdatkov za referendum o brexitu v juniju 2016 za najmanj deset odstotkov. Sklenjenih kreditov za financiranje kampanje pa niso pravilno prijavili.

“To so težki prekrški,” je dejal vodja pristojnega oddelka volilne komisije Bob Posner. Preiskavo primera so zaradi suma kaznivega dejanja predali policiji.

Komisija pa ni našla nobenih dokazov, da je kampanja tajno sodelovala s spornim analitičnim podjetjem Cambridge Analytica. Pojavili so se namreč sumi, da je prišlo do zlorabe osebnih podatkov Britancev v referendumski kampanji z namenom pridobivanja podpore izhodu Velike Britanije iz Evropske unije.

Banks je izsledke označil za “politično motiviran napad” ter zagrozil, da bo tožil komisijo, poroča britanski BBC.

Britanci so junija 2016 na referendumu z 52 odstotki glasov podprli izhod Otoka iz EU. Vsi organizatorji referendumske kampanje so takrat zagotovili, da so se držali pravilnika glede financiranja.

Velika Britanija naj bi iz unije izstopila 29. marca 2019. Takrat naj bi se začelo prehodno obdobje, ki naj bi trajalo 21 mesecev, torej do konca decembra 2020. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju unije, bo pa morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine