19.3 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Fidesz se je pridružil konservativcem v Svetu Evrope

Piše: C.R.

Potem ko sta se Fidesz in Evropska ljudska stranka (EPP) v začetku marca po večletnih sporih razšla, se pojavljajo ugibanja, kateri politični skupini bo v prihodnje pripadala stranka Viktorja Orbána. Njeni najbližji zaveznici, poljska PiS in italijanska Lega, spadata v skupino Evropskih konservativcev in reformistov (62 poslancev EP), medtem ko druge desničarske stranke pripadajo skupini Identiteta in demokracija (75 poslancev EP).

Zavezništvo med Fideszom, RN in AfD ni načrtovano

Razmišlja se o več možnostih, med katerimi je najverjetnejša pridružitev skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR); druge možnosti so združitev frakcij ECR in ID ali celo ustanovitev nove frakcije okoli Fidesza, PiS in Lige. Trenutno se zdi gotovo samo to -kar so voditelji Fidesza sicer v zadnjih tednih že večkrat poudarili- da Fidesz v Evropskem parlamentu ne želi sodelovati z Nacionalnim združenjem (RN) Marine Le Pen ali Alternativo za Nemčijo (AfD).

Katalin Novák, ministrica za družino in namestnica vodje Fidesza za evropske odnose, je v intervjuju, ki ga je 17. aprila objavil madžarski časnik Magyar Nemzet, dejala: »Medtem ko bi številne stranke rade sodelovale s Fideszom, želimo skleniti zavezništvo le s političnimi skupinami, ki so se pripravljene zavezati vrednotam tradicionalne desnice.«

V Svetu Evrope skupaj s FPÖ in AfD

Mimogrede, to vprašanje se je pojavilo tudi v parlamentarni skupščini Sveta Evrope, kjer je bilo pravkar odločeno: Fidesz se je pridružil Evropski konservativni skupini (ECG), ki vključuje avstrijsko FPÖ, flamsko Vlaams Belang, češko SPD, nemško AfD, italijansko Lego in Fratelli d’Italia, pa tudi poljsko PiS in britanske konservativce.

“Z AfD nimamo dvostranskih odnosov”.

To članstvo konservativne frakcije v Svetu Evrope skupaj z nedavnimi izjavami Katalin Novák, da Fidesz “nima dvostranskih odnosov z AfD, kar pomeni, da sta njegovi partnerici v Nemčiji CDU in CSU in da Fidesz tega ne namerava spremeniti”, kaže na skorajšnje članstvo stranke Viktorja Orbána v skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) v Evropskem parlamentu, saj je Katalin Novák ponovno jasno izključila sodelovanje z AfD v Evropskem parlamentu.

Vir: UME

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine