26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Feministke v šoku! Google so obtožile, da ženske plačuje manj, raziskava pokazala, da je ravno obratno!

Pred jutrišnjim mednarodnim dnevom žena mediji objavljajo precej feministično obarvane zgodbe, med drugim o tem, kako grdi neokapitalistični neoliberalizem pospešuje neenakovrednost spolov. Dokaz za to naj bi bil tudi Google, ki naj bi ženske, ki delajo zanj, plačeval manj kot moške.

 

Nekaj nekdanjih uslužbenk je namreč javno pričalo, da omenjena gospodarska družba diskriminira ženske. Zaradi tega so celo vložile tožbo, kar je sprožilo tudi odziv agencije za enakopravnost, ki je preiskala resničnost obtožb. Tožnice pa so konec leta 2018 celo razširile tožbo, ki naj bi zastopala interes osem tisoč žensk, ki so zaposlene ali so bile zaposlene v družbi Google.

Vendar pa je raziskava pokazala, da je bilo dejansko ravno obratno – da so bili moški celo slabše plačani od žensk (več o tem TUKAJ). Google je namreč izvedel interno preiskavo, zato so najeli neodvisno agencijo za raziskavo o domnevni diskriminaciji žensk. Pri tem so preiskovali predvsem primerjavo plač moških in žensk, ki imajo enako delovno mesto.

In rezultat preiskave? Razlika v plačah res obstaja, a ne na račun žensk, pač pa moških. Preko deset tisoč moških je bilo v zadnjih letih plačanih slabše ali pa so morali za isto plačo delati več. Da bi Google popravil to razliko, se je odločil izplačati razliko vsem oškodovancem, za kar je moral plačati 9,7 milijona dolarjev.

Skratka, šokantno dejstvo za feministke. Vendar so se hitro znašle – odgovorile so, da plača še zdaleč ni edini dejavnik, na katerem bi lahko prišli do dokaza o diskriminaciji žensk. Slednje menda v podjetju Google ne morejo napredovati oziroma napredujejo bistveno težje kot moški. Vendar pa omenjene teze za zdaj ni dokazala še nobena preiskava.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine