27 C
Ljubljana
petek, 23 julija, 2021

FBI v Iraku aretiral Mariam Taha Thompson zaradi suma izdaje zaupnih informacij Libanoncu, povezanemu s Hezbolahom

Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je februarja v Iraku aretiral 61-letno Mariam Taha Thompson iz Minnesote zaradi suma izdaje zaupnih informacij Libanoncu, ki naj bi bil povezan s šiitsko milico Hezbolah. Thompsonova je v Iraku pogodbeno delala kot prevajalka za vojsko, v sredo pa so jo prvič privedli pred sodišče v Washingtonu.

 

Thompsonova je obtožena, da je od 30. decembra lani do februarja letos pobirala informacije z vojaških računalnikov, do katerih ni imela legitimnega dostopa, in jih predajala moškemu, v katerega naj bi bila zaljubljena. Predala naj bi mu vse podatke o osmih osebah, ki so v Iraku vohunile za ZDA.

Po aretaciji se je nemudoma pokesala, vse priznala in niti ni zahtevala odvetnika. V primeru obsodbe ji grozi dosmrtni zapor.

Thompsonova naj bi predajala zaupne informacije ravno v času, ko so se povečale napetosti med ZDA in Iranom, ki je glavni sponzor Hezbolaha. Ta skupina naj bi decembra lani organizirala vdor protestnikov na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu.

Predsednik ZDA Donald Trump je nato ukazal likvidacijo poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde Al Kuds, generala Kasema Solejmanija, Iran pa je odgovoril z raketnimi napadi na ameriška oporišča v Iraku.

Zadnje novice

Sorodne vsebine