13 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Facebook je blokiral stran odvetnika Tamása Gaudija-Nagya

Piše: Gábor Hertelendy

Facebook se sooča z burnimi kritikami zaradi cenzuriranja vsebin, ki podjetju niso všeč. Izvršni direktor Nacionalne službe za pravno varstvo (NJSZ), odvetnik Tamás Gaudi-Nagy, je povedal za Magyar Nemzet: »V nedeljo sem na družbenih omrežjih objavil svojo fotoreportažo ter poročila madžarskega dnevnika Magyar Nemzet in madžarske tiskovne agencije MTI, ki sta dan prej poročala o demonstracijah proti festivalu Budapest Pride. Nekaj ur pozneje je Facebook blokiral mojo stran in jo naredil nedostopno, pri čemer se je skliceval na kršitev načel skupnosti, čeprav ni navedel nobene konkretne kršitve; takšne kršitve ni bilo.«

Tamás Gaudi-Nagy je bil med tistimi, ki so imeli protidemonstracijo in govor na aveniji Andrássy, ki jo je organiziralo združenje European Patriots Unite, nato pa še eno protidemonstracijo, ki sta jo organizirala brata Budaházy na trgu Fővám.

Tamás Gaudi-Nagy od Facebooka zahteva 100 milijonov forintov (približno 280.000 evrov) odškodnine, če njegovo spletno mesto za socialno mreženje ne bo takoj obnovljeno.

»Facebooku sem dal štiriindvajset ur časa, da ponovno aktivira mojo stran, saj moje objave niso vsebovale sovražnega govora in niso kršile nobenih načel. Če se to ne bo zgodilo, bom proti upravljavcu družbenega omrežja vložil tožbo za obnovitev svoje strani in zahteval odškodnino v višini 100 milijonov forintov (približno 280.000 EUR)«,  je dejal odvetnik in dodal, da njegova stran na družbenem omrežju, ki ima 20.000 sledilcev, deluje že 10 let in velja za pomembno med madžarskimi organizacijami za pravice in javnimi osebnostmi (za primerjavo: Sorosu podobna Družba za temeljne pravice ima 60.000 sledilcev, Madžarski helsinški odbor pa 40.000).

Tamás Gaudi-Nagy je opozoril, da Facebook ni prvo podjetje, ki uporablja dvojna merila pri samovoljnem presojanju mnenj, saj preganja objave z domoljubno vsebino in javne osebnosti, ki se zavzemajo za tradicionalne vrednote. Pred tem je bila blokirana stran vodje stranke “Mi Hazánk” (“Naša domovina”) Lászla Toroczkaia na družbenem omrežju, ki ji je sledilo 170.000 sledilcev; Toroczkai je nato na prvi stopnji dobil tožbo proti Facebooku.

Ker je Tamás Gaudi-Nagy branil tudi dva transilvanska madžarska aktivista, Istvána Bekeja in Zoltána Szőcsa, ki ju je romunsko sodišče leta 2018 nedolžno obsodilo zaradi “terorizma”, je Facebook njegovo objavo odstranil in jo za 30 dni blokiral.

Po mnenju odvetnika se bo v bližnji prihodnosti zaradi bližajočih se volitev s tem soočalo vse več nacionalno angažiranih javnih osebnosti, zato je neizogibno, da se Facebook pravno uredi za zaščito svobode izražanja na Madžarskem.

Vir: Magyar Nemzet

Zadnje novice

Sorodne vsebine