15 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Evropski socialisti suspendirali članstvo slovaških strank Smer-SD in Glas-SD, ker sta pripravljeni sodelovati z desnico

Piše: STA, C. R.

Stranka evropskih socialistov (PES) je v četrtek odločila, da suspendira članstvo slovaških strank Smer-SD in Glas-SD, ki sta po volitvah sklenili koalicijo z desno SNS. V drugi največji politični skupini socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu pa so ob tem napovedali, da bodo začasno izključili tri poslance stranke Smer.

Predsedstvo PES je v četrtek soglasno odločilo, da suspendira članstvo socialdemokratskih strank Smer-SD in Glas-SD, so sporočili iz stranke evropskih socialistov.

Odločitev je odziv na oblikovanje koalicijske vlade na Slovaškem z desno Slovaško nacionalno stranko (SNS), so pojasnili.

V skupini S&D so odločitev pozdravili, vodja skupine Iratxe Garcia Perez pa jo je označila za nujen korak. Ob tem je napovedala, da bo predsedstvo S&D prihodnji teden predlagalo začasno izključitev treh slovaških poslancev, ki zastopajo Smer v Evropskem parlamentu.

Dogovor, ki so ga podpisale tri slovaške stranke, naj ne bi bil združljiv s »progresivnimi« vrednotami evropskih socialistov in socialdemokratov. Nedavne izjave in stališča voditeljev strank Smer in Glas glede ruske vojne proti Ukrajini, migracij, pravne države in skupnosti LGTBIQ so vzbudili »resne pomisleke in nimajo mesta v S&D«, so zapisali v sporočilu.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah na Slovaškem v začetku meseca je zmagala socialdemokratska stranka Smer nekdanjega premierja Roberta Fica, ki je sredi tega tedna dosegla dogovor o oblikovanju vladne koalicije s strankama Glas-SD in nacionalistično SNS. Skupaj imajo stranke v 150-članskem parlamentu večino 79 poslancev.

V Bruslju precej prahu dviga tudi madžarski premier Viktor Orban, ki se med drugim sooča z očitki glede kršenja temeljnih »evropskih vrednot in načel«. Njegova stranka Fidesz je marca 2021 izstopila iz Evropske ljudske stranke (EPP) , ker se je po njihovem mnenju ta premaknila preveč v levo.

Že pred tem so izstopili tudi iz politične skupine EPP v Evropskem parlamentu. Izstop so sicer naznanili takoj po potrditvi sprememb poslovnika parlamentarne skupine, ki naj bi vodile v izključitev Fidesza iz njenih vrst.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine