14.2 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Evropski poslanec Klemen Grošelj nezadovoljen, ker mu Svet EU ne more posredovati neobstoječega non-paperja

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Evropski poslanec Klemen Grošelj je Svet EU prosil, naj mu posreduje non-paper o Zahodnem Balkanu. Odgovorili so mu, da tak non-paper ni bil posredovan članom, niti niso o njem razpravljali v kakršnemkoli organu Sveta EU – z drugimi besedami, verjetno obstaja razlog, da ima dokument predpono “non”, a te očitno Grošelj ne razume. 

“V zadnjih mesecih se je razvnela razprava o obstoju neuradnega dokumenta, ki naj bi ga po kanalih, povezanih z EU, razširil slovenski predsednik vlade Janez Janša in se nanaša na spremembo meja držav Zahodnega Balkana,” je po poročanju portala 24ur zapisal evropski poslanec Klemen Grošelj. Po njegovem mnenju bi vsebina tega non-paperja precej vplivala na stabilnost držav Zahodnega Balkana – kar je precej zanimivo, glede na to, da tega non-paperja ni imel v rokah in tako niti ne ve, kakšna je njegova domnevna vsebina. Nenavadno je tudi, da se je s svojo zahtevo obrnil na Svet EU, saj je edini, ki je do sedaj trdil, da ta dokument dejansko poseduje, portal Necenzurirano.

“Igra sprenevedanja in nasprotujočih si izjav Sveta EU se nadaljuje. Vse bolj kaže, da bo o zadevi morala presojati tretja institucija EU,” je v sredo, ko je dobil odgovor Sveta EU, Grošelj zapisal na Twitterju. Dodal je še, da je po njegovo, glede na odgovore na zahteve medijev za vpogled, dokument evidentiran. “Zdaj se zgovarjajo, da ni bil obravnavan na Svetu EU, kar ni predmet vprašanja. Zato bom, konkretno povezal novo vprašanje z dokumentom, katerega navajajo v svojih dosedanjih odgovorih,” je napovedal. Katero tretjo institucijo ima v mislih, sicer ni pojasnil – v vsakem primeru pa je malo verjetno, da bo dobil drugačen odgovor.

 

Zahteva za dostop do non-paperja je bila sicer že konec julija dokončno zavrnjena
“Zahtevani dokument obravnava zelo občutljivo temo, njegova objava pa bi imela jasen in neposreden vpliv na odnose EU z njenim sosedstvom in s tem spodkopala javni interes v mednarodnih odnosih,” je Evropski svet zapisal v odgovoru, ki ga je prejela avstrijska tiskovna agencija APA. V Evropskem svetu so se odločili, da zaradi te ocene in relevantnih pravnih določil, nimajo druge možnosti, kot da zavrnejo posredovanje dokumenta, ne glede na osrednji pomen svobode medijev. Afero so sicer ustvarili večinski tranzicijski mediji, leve opozicijske stranke in njihovi “pomagači” v Bruslju. Sedanja vlada je večkrat povedala, da med svojim mandatom ni pošiljala kakršnihkoli dokumentov o prihodnosti Bosne in Hercegovine. Visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino dr. Valentin Inzko je pred časom pojasnil, da je avtor tega dokumenta, ki ga je sam imel v rokah že pred tremi leti, nekdanji balkanski direktor CIE Steven Meyer. Povedal je, da je Meyer tam zagovarjal mirno ločitev, “če se države zmenijo, da menjajo meje, da kaj naredijo skupaj, če se seveda strinjajo in da potem to mednarodna skupnost tudi požegna.” Jasno je torej, da četudi non-paper zares obstaja, z njim premier Janša nima prav nobene povezave.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine