-2 C
Ljubljana
sreda, 19 januarja, 2022

Evropski poslanci za pocenitev telefonskih klicev v EU

Evropski poslanci so danes potrdili nova pravila na področju telekomunikacij, ki omejujejo ceno telefonskih klicev in sporočil SMS znotraj unije. Po novi zakonodaji bodo morale države do leta 2020 tudi vzpostaviti izjemno hitro omrežje 5G v večjih evropskih mestih ter sistem obveščanja o izrednih stanjih ali nesrečah preko sporočil SMS.

 

Nova zakonodaja bo od 15. maja prihodnje leto omejevala ceno telefonskih klicev znotraj EU na 19 centov na minuto, ceno sporočil SMS pa na šest centov. S tem bo ohranjanje stikov med ljudmi v EU še dostopnejše, poudarjajo v Evropskem parlamentu.

Nova pravila bodo omogočila tudi lažjo zamenjavo ponudnika telefonskih storitev. Uporabniki bodo lahko svojo telefonsko številko obdržali še en mesec po izteku pogodbe s ponudnikom. Imeli bodo tudi pravico do povračila neizkoriščenega dobroimetja pri predplačniških storitvah v primeru prekinitve pogodbe.

Uporabniki pametnih telefonov in storitev, ki temeljijo na spletu, kot sta Skype in Whatsapp, bodo poslej bolje zaščiteni, ponudniki storitev pa bodo morali poskrbeti za strožje varnostne ukrepe.

Po novi zakonodaji bodo morale države do leta 2020 vzpostaviti izredno hitro omrežje 5G v večjih evropskih mestih.

Države članice pa bodo morale v 42 mesecih po začetku veljavnosti nove direktive vzpostaviti sistem obveščanja o izrednih stanjih ali nesrečah prek sporočil SMS ali mobilne aplikacije.

Nova pravila mora potrditi še Svet EU, potem pa bodo imele države članice dve leti časa, da jih prenesejo v svoje nacionalne zakonodaje. Omejitev cen klicev in sporočil SMS bo začela veljati 15. maja prihodnje leto.

Zadnje novice

Sorodne vsebine