3.6 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Evropski poslanci na plenarnem zasedanju tudi o vrhu EU

Evropski poslanci bodo danes v Strasbourgu začeli julijsko plenarno zasedanje, na katerem bodo med drugim govorili o sklepih nedavnega vrha Evropske unije. Avstrijski kancler Sebastian Kurz bo predstavil prioritete avstrijskega predsedovanja Svetu EU, poljski premier Mateusz Morawiecki pa bo s poslanci razpravljal o prihodnosti EU, poroča STA.

Evropski parlament bo v torek razpravljal o rezultatih vrha EU, ki je potekal minuli četrtek in petek. V ospredju vrha so bile migracije, pri katerih so voditelji držav članic dosegli dogovor o centrih za obravnavo migrantov zunaj EU, poleg tega pa bodo lahko članice prostovoljno vzpostavile centre tudi znotraj unije. Voditelji so članice pozvali k tesnemu sodelovanju za zajezitev sekundarnih gibanj prosilcev za azil ter sprejemu vse potrebne notranje zakonodajne in administrativnih ukrepov.

Poslanci bodo govorili tudi o drugih sklepih zasedanja evropskih voditeljev, ki so jih dosegli na področjih pogajanj o brexitu, prenove območja evra in prihodnjem večletnem evropskem proračunu, napovedujejo na spletni strani parlamenta.

V parlamentu bo v torek nastopil bolgarski premier Bojko Borisov, ki bo s poslanci govoril o prvem bolgarskem predsedovanju Svetu EU, ki ga je Bolgarija predala Avstriji.

Za njim bo avstrijski kancler Kurz predstavil prioritete polletnega avstrijskega predsedovanja, ki se je uradno začelo v nedeljo. Dunaj je za prednostne naloge opredelil varnost in migracije, konkurenčnost in stabilnost na Zahodnem Balkanu.

O prihodnosti EU pa bo s člani Evropskega parlamenta kot osmi evropski voditelj v sredo razpravljal poljski premier Morawiecki. Pogovor bo verjetno nanesel tudi na sporne pravosodne reforme na Poljskem, zaradi katerih je Evropska komisija decembra lani sprožila postopek v okviru 7. člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic.

Poslanci bodo sicer razpravljali in glasovali tudi o novem evropskem sistemu preverjanja potnikov iz tretjih držav, ki za vstop v unijo ne potrebujejo vizumov, znanem pod kratico Etias. Sistem, o katerem sta se parlament in Svet EU neformalno že uskladila, naj bi začel delovati leta 2021, veljal pa bo za več kot 60 držav.

Že danes bodo govorili o prvem programu EU, namenjenem spodbujanju inovativnosti v evropski obrambni industriji. O programu, ki za obdobje 2019-2020 predvideva 500 milijonov evrov, bodo glasovali v torek.

Na dnevnem redu plenarnega zasedanja, ki se bo zaključilo v četrtek, bo tudi glasovanje o novi volilni zakonodaji za volitve v Evropski parlament. Predlog vsebuje določilo o volilnem pragu v volilnih enotah z več kot 35 sedeži, ki bo znašal najmanj dva in največ pet odstotkov. Spremembe lahko sicer začnejo veljati šele na volitvah leta 2024, in ne že prihodnje leto.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine