3.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 18 oktobra, 2021

Evropski parlament prvič po pandemiji spet v Strasbourgu

Piše: C. R.

Evropski parlament je danes začel junijsko plenarno sejo, ki prvič po več kot letu dni znova poteka v Strasbourgu. Predsednik parlamenta David Sassoli je to označil za pomemben dan, ko se Evropski parlament vrača v normalnost, kar da je znak zaupanja in upanja.

Sassoli je zbrane v Strasbourgu nagovoril tudi v francoščini in ne italijanščini, kot to stori običajno. Na sejo je prišla tudi županja Strasbourga Jeanne Barseghian, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Evropski parlament se je v alzaško prestolnico vrnil prvič po februarju lani. Vsakomesečno tradicionalno selitev iz Bruslja so tedaj prekinili zaradi pandemije covida-19, po izboljšanju epidemioloških razmer pa so se evropski poslanci lahko vrnili v Strasbourg.

Vendar bodo morali ob tem upoštevati stroge zdravstvene ukrepe. Ob vstopu v Francijo bodo morali predložiti negativen test in upoštevati policijsko uro. Za tiste, ki se bodo vrnili v Belgijo, veljajo pravila o testiranju prvi in sedmi dan po prihodu ter samoizolacija.

Zaradi teh omejitev se številni poslanci za pot v Strasbourg niso odločili, bodo pa lahko zasedanje spremljali tudi na daljavo. Koliko jih je prišlo v Strasbourg še ni znano, je pa iz zasedenosti dvorane videti, da ni polna, navaja dpa.

Sassoli je bil kljub temu, da je več evroposlancev ostalo v Bruslju oz. doma, zadovoljen, da so se spet zbrali v tem francoskem mestu na meji z Nemčijo. “Strasbourg je še enkrat več postal simbol prenove,” je dejal Sassoli. “Po več kot petnajstih mesecih je parlament nazaj na svojem sedežu v Strasbourgu. Državljani so prestali grozno obdobje in doživeli veliko trpljenja. Obnovitev sej v Strasbourgu je znak zaupanja in upanja za vse,” je dejal Sassoli.

Kljub prekinitvi zasedanj v Strasbourgu pa je Evropski parlament deloval neprekinjeno. In EU je sprejela več pobud za zaščito življenj njenih državljanov, je še poudaril predsednik Evropskega parlamenta.

“Z ukrepi, kot so Nova generacija EU, mehanizem za odpornost in okrevanje, mehanizem za pogojevanje s spoštovanjem vladavine prava in paket o lastnih virih je Evropski parlament vztrajal, da moramo iz te krize priti bolj enotni in bolj pravični, da moramo zaščititi najbolj ranljive in zagotoviti, da tisti, ki jih je kriza prizadela, ne bodo ostali zadaj,” je še poudaril Sassoli, poroča STA.

Evropski parlament bo sicer ta teden teden razpravljal in po pričakovanjih potrdil uvedbo covidnega potrdila, ki naj bi olajšalo potovanja znotraj EU in pripomoglo k postopni odpravi omejitev med pandemijo. Ena osrednjih tem bo tudi stanje pravne države, med zunanjepolitičnimi temami pa odnosi z Belorusijo. Na zasedanju bodo podelili filmske nagrade lux.

Zadnje novice

Sorodne vsebine