6.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Evropski parlament potrdil tri izredne ukrepe v boju proti koronavirusu

Evropski poslanci so z glasovanjem na daljavo po nujnem postopku skoraj soglasno potrdili tri izredne ukrepe v boju proti novemu koronavirusu. To so naložbena pobuda v vrednosti 37 milijard evrov, prekinitev izvajanja pravil o letaliških slotih za preprečitev praznih letov in razširitev uporabe solidarnostnega sklada na področje javnega zdravja.

 

Pri prvem ukrepu gre za preusmeritev 37 milijard evrov kohezijskih sredstev EU v pomoč zdravstvenim sistemom, malim in srednjim podjetjem, trgu dela in drugim ranljivim delom gospodarstev članic, so izpostavili v parlamentu.

Ta naložbena pobuda v odziv na koronavirus zagotavlja, da lahko članice pri odzivanju na posledice pandemije kar najbolje uporabijo proračunska sredstva EU.

Da bi se hitro usmerilo 37 milijard evrov evropskih javnih naložb v odpravljanje učinkov zdravstvene krize, se namreč od članic ne bo zahtevala povrnitev neporabljenih zneskov predhodnega financiranja za evropske strukturne in investicijske sklade za leto 2019.

Članice bi namreč morale v običajnih okoliščinah do konca junija 2020 povrniti skupaj za približno osem milijard evrov neporabljenih sredstev iz predhodnega financiranja, ki so jih prejele za leto 2019.

Zdaj bodo lahko ta denar zadržale, kar jim bo zagotovilo osem milijard evrov likvidnostne rezerve, s čimer bodo lahko pospešile naložbe. V kombinaciji s sofinanciranjem iz proračuna EU bi to lahko zagotovilo skupno proračunsko podporo EU v višini 37 milijard evrov. Denar iz nacionalnih proračunov po navedbah komisije ne bo potreben.

Komisija je objavila razčlenitev po članicah, po kateri naj bi bil slovenski delež v osemmilijardni likvidnostni rezervi 115 milijonov evrov, skupna naložbena podpora v primeru Slovenije pa je ocenjena na 586 milijonov evrov.

Drugi ukrep je prekinitev izvajanja evropskih pravil o dodeljevanju slotov na letališčih v EU, kar naj bi letalskemu sektorju pomagalo pri odzivanju na pandemijo covida-19, obenem pa naj bi s preprečitvijo praznih letov prispevalo k zmanjšanju izpustov.

Po veljavnih skupnih pravilih morajo letalski prevozniki izkoristiti najmanj 80 odstotkov slotov za vzletanje in pristajanje, da jih lahko obdržijo tudi v prihodnje.

Nova, začasna pravila predvidevajo, da se za obdobje od 1. marca do 24. oktobra letos, torej za celotno poletno sezono, začasno odpravi to pravilo po načelu “izkoristi ali izgubi”.

Za lete med EU ter Kitajsko in Hongkongom pa bo izjema veljala tudi retroaktivno od 23. januarja do 29. februarja. Datum 23. januar je določen, ker so takrat kitajske oblasti zaprle prvo letališče.

To ni prvič, da unija zaradi izrednih dogodkov prilagaja zakonodajo o dodeljevanju slotov. Podobne spremembe so uvedli po terorističnih napadih, iraški vojni, izbruhu sarsa leta 2003 in finančni krizi leta 2009.

Pri tretjem ukrepu gre pa za razširitev uporabe solidarnostnega sklada, iz katerega lahko sicer članice črpajo pomoč v primeru naravnih nesreč, kot so poplave, gozdni požari, potresi, nevihte in suša, tudi na nujne primere na področju javnega zdravja.

Današnji ukrep bo zagotovil, da bodo imele najbolj prizadete članice letos na voljo dodatno podporo v višini do 800 milijonov evrov. Nova pravila pomenijo tudi, da se skupna proračunska sredstva za predplačila na letni ravni povečajo s 50 na 100 milijonov evrov.

Unija je sklad ustanovila kot odgovor na hude poplave v Srednji Evropi leta 2002. Od takrat so ga evropske države uporabile še ob osemdesetih primerih katastrof. Podporo v skupni višini več kot pet milijard evrov je prejelo 24 evropskih držav, med njimi tudi Slovenija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine