21.7 C
Ljubljana
četrtek, 17 junija, 2021

Evropski komisar za migracije znova bral levite evropski javnosti, češ EU se v zadnjem času ni izkazala v najlepši luči

Minuli tedni niso prikazali EU v najlepši luči, je danes v Bruslju poudaril evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos zaradi vnovičnih težav pri iskanju rešitve za migrante v Sredozemlju. Pohvalil je Malto, da je dovolila izkrcanje migrantov z dveh ladij, ter še osem držav, ki so privolile, da jih bodo sprejele. Slovenije ni med njimi.

 

“Minuli tedni niso prikazali EU v najlepši luči. To, da 49 ljudi za skoraj tri tedne obtiči na čolnih na morju, ni nekaj, za kar si prizadeva EU. V EU gre za vrednote in solidarnost. Če teh ni, to ni Evropa,” je posvaril komisar.

Ob tem je članice znova pozval k več solidarnosti. To je sporočilo, ki se ga nikdar ne bo utrudil ponavljati, je zatrdil. Pozval je tudi k čimprejšnji obravnavi rešenih migrantov.

Komisar je izrecno pohvalil Malto kot “najmanjšo članico, ki je izkazala največjo solidarnost”, ko je dovolila izkrcanje migrantov z dveh ladij nevladnih organizacij.

Pohvalil je tudi še osem članic – to so Nemčija, Francija, Italija, Portugalska, Luksemburg, Nizozemska, Romunija in Irska – ki so poleg Malte privolile, da bodo sprejele izkrcane migrante.

Ta najnovejši primer težav pri iskanju rešitve za rešene migrante v Sredozemlju potrjuje, da je treba vzpostaviti predvidljiv in vzdržen mehanizem za obravnavo migrantov, saj se EU ne more zanašati na neurejene in ad hoc rešitve.

Pozval je k vzpostavitvi začasne ureditve v pomoč najbolj izpostavljenim članicam, ki bi delovala kot most do uvedbe novih evropskih azilnih pravil. Azilna reforma je sicer že dolgo v slepi ulici zaradi spornih obveznih begunskih kvot.

Te začasne ureditve komisar ni podrobno pojasnil. Večkrat je zgolj izpostavil njeno začasnost in to, da bi bil to nekakšen most, ter pozval članice, naj pri teh prizadevanjih sodelujejo, saj da je potrebna kritična masa, da bi bila uspešna.

Avramopulos je še spomnil, da gre pri operacijah iskanja in reševanja na morju za vprašanje mednarodnega prava in za nacionalno pristojnost, ter izpostavil, da komisija ni pristojna za usklajevanje teh operacij in za določanje mest za izkrcanje. “To ni naše delo,” je poudaril.

Komisar je tudi opozoril, da morajo vsi akterji, vključno z nevladnimi organizacijami, spoštovati pravila in delovati odgovorno, tako da ne bodo spodbujali poslovnega modela trgovcev z migranti.

O teh vprašanjih bodo po komisarjevih besedah na skorajšnjem zasedanju razpravljali notranji ministri unije.

Avramopulos je še ponovil poziv k nujnosti ukrepanja tudi v luči evropskih volitev. “Evropi se bo sodilo glede na to, kaj bo zagotovila državljanom,” je izpostavil.

Neuradno sicer v Bruslju prevladujejo ocene, da vsaj do evropskih volitev ni pričakovati resnejših premikov glede azilne reforme, saj med članicami unije ni politične volje za napredek.

Migracijske dileme so vroča tema pred evropskimi volitvami. Čeprav se je število nezakonitih prehodov meje EU znižalo na raven pred krizo leta 2015, nasprotniki migracij izkoriščajo ohromelost unije pri odločanju o ključnih vprašanjih za nabiranje političnih točk, v svojem poročilu navaja STA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine