23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Evropski komisar Timmermans prepričan, da Putin napada Ukrajino, da bi odvrnil pozornost od podnebnega problema

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Čeprav je Rusija vseskozi prepričevala svet, kako naj bi bila opozorila okrog napada Ukrajine predstavljala zgolj plod domišljije, se je kaj kmalu izkazalo, da je šlo za čisto zavajanje. Razglasitev neodvisnosti separatističnih regij v vzhodni Rusiji in napotitev “mirovnih” sil je rezultiral v vojni, kjer življenje izgubljajo civilisti. Trenutno je še posebej na tnalu prestolnica, ki jo Vladimir Putin želi na vsak način zavzeti.  Brezpilotna letala mečejo bombe na stanovanjske hiše, ljudje umirajo, podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu pa se očitno zdi primerno, da daje izjave v smislu: “Putin napada Ukrajino, da bi odvrnil pozornost od podnebnega problema.”

“Ob idiotizmih ki jih trosi Frans Timmermans me naravnost veseli, da ga ni na skupni sliki Evropske komisije in Vlade RS v času našega predsedovanja,” je ogorčeno glede izjave dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs“S takšnimi politiki, kot so vaši prijatelji, ne potrebujete sovražnikov,” je kritično zatrdil priznani belgijski in univerzitetni profesor David Engels. Ta je izjavo podpredsednika Evropske komisije označil za najbolj noro izjavo dneva. Daleč od tega, da je bil edini. Kritik namreč kar mrgoli. 

Timmermans meni, da je ruska agresija proti Ukrajini diverzantski manever. “Ruski predsednik Vladimir Putin želi s tem opozoriti na podnebni problem. Podnebne spremembe bi imele velike posledice za Rusijo,” je dejal po poročanju PAL NWS. Vse večja vojaška prisotnost Rusije na ukrajinski meji bi po Timmermansu pomenila način, da bi odvrnili pozornost od podnebja. “Rusi bi se morali spopasti z gozdnimi požari in izpadom pridelka. Tudi povpraševanje Zahoda po fosilnih gorivih bi se zmanjšalo, medtem ko se “njihova celotna država in njihov celoten izvoz vrtita okoli tega.”

Po Timmermansu se tako imenovani preusmeritveni manever ujema s Putinovo politično strategijo. “Ruski predsednik upa, da mu bo to pomagalo ponovno pridobiti upadajočo priljubljenost med ruskim prebivalstvom. S to strategijo bi Rusija želela preprečiti tudi ljudske vstaje, kot je bila v Ukrajini leta 2014.” Timmermans ob tem Putinu sicer očita, da je reakcionaren.

Foto: Printscreen

Od kod podpredsedniku Evropske komisije ideja za takšno izjavo, se sprašuje marsikdo. Še posebej v luči dejstva, da smo priča grozodejstvu s strani Rusije, ki se odraža v smrti nedolžnih civilistov. Glede na svojo funkcijo, ki jo zaseda v Evropski komisiji, bi človek od Timmermansa upravičeno pričakoval, da nekoliko razmisli, preden javno izreče nekaj takega v tako občutljivem času.

V času, ko obstaja bojazen, da bi lahko Kijev padel drugi dan ruskega napada na Ukrajino in se vrh EU odloča glede strožjih sankcij proti Rusiji, je čas za premišljene in enotne akcije, ne pa izjave, ki so v sramoto EU kot taki. EU se je že prevečkrat zaradi nepremišljenih in medlih potez znašla v senci, namesto, da bi jasno pokazala, da brezpogojno brani evropske vrednote.  Morda bi bil za podpredsednika Evropske komisije na mestu nasvet: “Če nimaš kaj pametnega za povedat, raje molči!”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine