32.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Evropski komisar Reynders Počivalška pozval k imenovanju delegiranih tožilcev iz Slovenije, a zadeva ni črno-bela opozarja predsednik SMC

Piše: Politikis.si

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je v petek ministra za gospodarstvo in podpredsednika vlade Zdravka Počivalška pozval k imenovanju kandidatov za delegirana evropska tožilca iz Slovenije. Počivalšek je ob tem na Twitterju zapisal, da zadeva ni črno-bela in da velja razmisliti o tem, da bi najprej imenovali samo enega tožilca.

Reynders je v petek tvitnil, da je s podpredsednikom slovenske vlade Počivalškom govoril o imenovanju delegiranih tožilcev. “Slovenijo sem pozval, naj odpravi trenutni zastoj in imenuje svoja kandidata. Evropsko javno tožilstvo mora začeti delovati čim prej,” je zapisal.

Počivalšek, čigar stranka SMC je tako kot Reynders del družine evropskih liberalcev Alde, je medtem na Twitterju sporočil, da je v pogovoru poudaril, da “zadeva glede slovenskih tožilcev ni črno-bela, kot se zdi”. “Gre za interpretacije pravne podlage glede števila kandidatov. Dejstvo je, da mediji to temo uporabljajo za politične namene že več kot dva meseca,” je zapisal.

V drugem tvitu je izpostavil, da Slovenija ni edina članica EU, ki še ni imenovala kandidatov za delegirane tožilce. “Trdno verjamem, da bomo to zadevo rešili v skladu z našimi pogoji in z ustreznim kompromisom. Velja preučiti tudi predlog Didierja Reyndersa, da bi najprej imenovali enega kandidata in se kasneje odločili o več,” je še dodal.

Komisar je v ločenem tvitu zapisal, da je z glavno evropsko tožilko Lauro Kövesi govoril o težavah pri vzpostavljanju evropskega javnega tožilstva. Nobenega delegiranega tožilca nista predlagali samo še Slovenija in Finska. “Potrebne so hitre odločitve,” je poudaril.

Bruselj je Slovenijo že večkrat pozval, naj čim prej predlaga svoja delegirana tožilca za evropsko javno tožilstvo, ki naj bi začelo delovati 1. junija. Pristojno bo za preiskavo porabe evropskih sredstev in pregon morebitnih goljufij, korupcije ali pranja denarja s posledicami za proračun EU.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je kot kandidata za evropska delegirana tožilca predlagala specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler, ki ju je predlagal državnotožilski svet, a se vlada s tem predlogom uradno še ni seznanila. Neuradno naj bi jima nasprotoval premier Janez Janša.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine