17.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Evropske volitve dokončno odnesle vodjo hrvaške SDP, bo temu sledil tudi hrvaški predsednik?

Piše: C. R. 

Vodja največje opozicijske stranke na Hrvaškem SDP Peđa Grbin je danes sporočil, da na naslednjih strankarskih volitvah ne bo več kandidiral za predsednika stranke. Njegova napoved prihaja po nedavnih parlamentarnih volitvah, na katerih je prepričljivo zmagala vladajoča HDZ, in po evropskih volitvah, na katerih je SDP osvojila štiri od 12 mandatov.

“Sem človek, ki drži besedo. Pred volitvami za hrvaški sabor sem rekel, da je naš cilj oblikovanje vlade. Dejal sem, da če ne bomo oblikovali vlade, ne bom več predsednik SDP. In to, kar sem rekel, nameravam izpolniti,” je izjavil Grbin na današnji novinarski konferenci v Zagrebu.

Napovedal je, da na prihajajočih strankarskih volitvah ne bo kandidiral ne za predsednika stranke ne za katero od drugih funkcij. Stranko bo vodil, dokler ne bodo izbrali novega vodje.

Postopke in roke glede volitev bodo v stranki po njegovih besedah določili v torek. Strankarski kongres bo sicer potekal predvidoma jeseni oziroma šest mesecev po parlamentarnih volitvah.

O svojem morebitnim nasledniku Grbin danes ni želel govoriti, je pa ocenil, da stranko zapušča v veliko boljšem stanju, kot jo je prevzel.

Na aprilskih parlamentarnih volitvah je levosredinska SDP osvojila 42 od 151 poslanskih mandatov, desnosredinska HDZ pa 61. HDZ je z desnim Domovinskim gibanjem nato tudi sestavila vlado, njen vodja Andrej Plenković pa je tretjič zapored postal premier.

Na nedeljskih volitvah za Evropski parlament je SDP medtem osvojila štiri mandate in HDZ šest, po enega pa sta prejela tudi Domovinsko gibanje in levo-zeleni Zmoremo!. Evropske volitve na Hrvaškem je sicer zaznamovala rekordno nizka volilna udeležba, ki je bila 21,34 odstotna.

Grbin je sicer pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami celo popustil načrtu, po katerem bi bil glavni kandidat SDP za hrvaškega premierja kar sedanji predsednik republike in nekdanji predsednik SDP Zoran Milanović. Vendar se je iz teh načrtov umaknil, Milanović pa se očitno dela, kot da se ni nič zgodilo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine