10.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Evropska unija zelo zaskrbljena zaradi konflikta v Siriji: obstaja možnost globalnega spopada! Vpleteni sta Rusija in Turčija!

Evropska unija je zaskrbljena zaradi zaostritve razmer v Siriji, kjer je bilo v zadnjih letalskih napadih režimskih sil ubitih najmanj 33 turških vojakov. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes na Twitterju pozval h končanju stopnjevanja napetosti in opozoril, da konflikt ogroža civiliste.

 

“Obstaja grožnja prelevitve v večjo odprto mednarodno vojaško konfrontacijo. Povzroča tudi neznosno človeško trpljenje in ogroža civiliste,” je tvitnil Borrell.

Vse vpletene strani je pozval k umiritvi razmer. “EU bo preučila vse možne ukrepe, da zaščiti svoje varnostne interese. Smo v stiku z vsemi relevantnimi akterji,” je dodal.

V sirski provinci Idlib na severozahodu države je bilo v četrtkovem letalskem napadu, ki ga pripisujejo silam režima Bašarja al Asada, ubitih najmanj 33 turških vojakov, več jih je bilo ranjenih. Turčija je v noči na danes odgovorila s povračilnimi napadi na položaje sirskega režima, v katerih je bilo ubitih najmanj 16 sirskih vojakov. ZN in Nato so zahtevali takojšno umiritev razmer.

O zaostritvi razmer sta se po telefonu pogovarjala tudi predsednika Turčije in Rusije, Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin. Kot je po pogovoru sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, je Rusija pripravljena pomagati pri zagotavljanju varnosti turških vojakov.

Do nevarne zaostritve razmer na severozahodu Sirije prihaja po večtedenskih napetostih med Ankaro, ki podpira uporniške skupine, in Moskvo, ki je na strani režima.

Zadnje novice

Sorodne vsebine