7.2 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

(PRVOAPRILSKA) Evropska unija vendarle dosegla končni kompromis glede letnega in zimskega časa

Piše: P. G.

Pred kratkim smo znova premaknili čas, tokrat za eno uro naprej na poletnega, kar pomeni UTC+2, torej dve uri pribitka glede na »ničelni« časovni pas, nekdaj znan kot »Greenwich Mean Time« (GMT).

Tovrstno premikanje urinih kazalcev dvakrat letno – spomladi na poletni čas in jeseni nazaj na zimskega, ki je sicer realni srednjeevropski čas – je bilo uvedeno leta 1983, v devetdesetih letih so vnesli le majhen popravek in sicer »podaljšanje« letnega časa za en mesec, tako da se slednji ne spreminja že konec septembra, pač pa konec oktobra.

Premikanje urinih kazalcev je sicer že dolga leta tarča številnih kritik, saj naj bi s tem prišlo do motenj bioritma, pa tudi do motenj v mednarodnem železniškem prometu. Zato so že dlje časa prisotna prizadevanja za njegovo ukinitev ali vsaj uskladitev. V zadnjih letih so zato izvajali ankete o tem, katero časovno nastavitev bi raje obdržali. Pri tem se mnenja med državami, ki so v srednjeevropskem časovnem pasu, precej razlikujejo. Zato se je že govorilo, da bi vsaka država urejala čas po svoje, vendar bi s tem prišlo do prevelikega kaosa.

Očitno pa je Evropska unija po zadnjih informacijah zelo blizu dogovoru in sicer o sprejetju enotnega časa, ki bo kompromis med zimskim in letnim, to pa pomeni UTC+1,5 za srednjeevropski čas, kamor sodi večina držav članic EU, vključno s Slovenijo. V dogovoru sodelujejo tudi nečlanice EU, torej Velika Britanija, Islandija, Norveška, Švica in nekatere »mini« evropske države, ki formalno niso del EU. Pri tem je Islandija edina, ki ne uporablja poletnega časa in naj bi takšno ureditev ohranila tudi v bodoče. Velika Britanija, Irska in Portugalska naj bi uvedli novi zahodnoevropski čas (UTC+0,5), medtem ko naj bi se vzhodno evropski čas, ki ga uporabljajo Finska, Litva, Latvija, Estonija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Romunija, Bolgarija in Grčija. Zahodni del Rusije in Turčija sicer uporabljata t. i. Moskovski čas (UTC+3), medtem ko ruska enklava Kaliningrad ob Baltskem morju (rusko ozemlje med Poljsko in Litvo, ki je ločeno od matične Rusije), uporablja kaliningrajski čas (UTC+2) – tu sicer ne premikajo urinih kazalcev

Vse to pa pomeni, da bi letos jeseni na zadnjo oktobrsko nedeljo urine kazalce premaknili nazaj samo za pol ure, nato pa časa ne bi več spreminjali. Končni dogovor naj bi ratificirali letos poleti v Frankfurtu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine