19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Evropska unija se pripravlja, da bo Rusijo udarila z novimi sankcijami na uvoz nafte, piše The Times

Piše: Jože Jan

Bruselj pripravlja »pametne sankcije« proti uvozu ruske nafte, je včeraj poročal The Times.

»Pripravljamo šesti sveženj sankcij in ena možnost je nekakšna oblika naftnega embarga. Ko uvajamo sankcije, moramo to storiti tako, da povečamo pritisk na Rusijo, hkrati pa zmanjšamo kolateralno škodo za sebe,« je za Times izjavil podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. Dodal je, da natančne podrobnosti naftnih sankcij še niso bile dogovorjene, vendar bi lahko vključevale postopno opuščanje ruske nafte ali uvedbo visoke carine.

Rusija je največji evropski dobavitelj nafte, leta 2020 je 26% uvožene nafte prišlo iz Rusije. Približno tretjina evropske energije izvira iz nafte in naftnih derivatov.

Ukrajine in nekatere države EU, vključno s Poljsko in Litvo, želijo prepoved ruske nafte in plina, medtem ko Nemčija in Madžarska nasprotujeta takojšnjemu naftnemu embargu.

Nafta in naftni derivati so lansko leto predstavili več kot tretjino ruskih izvoznih prihodkov. Trenutno Evropa dnevno porabi 450 milijonov dolarjev ruske surove nafte in derivatov, približno 400 milijonov dolarjev plina in 25 milijonov dolarjev premoga, je poročal Inštitut Bruegel. 

Vir: Reuters, Združeno kraljestvo

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine