24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Evropska unija nad iranski režim z novimi sankcijami

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

Ministri za zunanje zadeve držav EU so danes sprejeli dodatne sankcije proti Iranu, ker tamkajšnji režim brutalno zatira proteste vse od smrti Mahse Amini. Sankcije se odslej nanašajo še na osem oseb, zlasti predstavnike sodstva in enega pravnika. Zadnje dni svetovno javnost močno pretresajo poročila o mučenju tamkajšnjih protestnikov, celo otrok. Metode mučenja: elektrošoki na genitalijah, posilstva z gumijastimi cevmi, spolno nadlegovanje, bičanje, pretepanje, obešanje za roke, duševno trpinčenje, zapiranje v tesno kletko več otrok hkrati itd. 

Države članice EU so se odločile za nove sankcije proti iranskemu režimu. Med sankcioniranimi so trije iranski sodniki/predstavniki sodstva, ki so sokrivi za smrtne obsodbe protestnikov. Po novem sta na črni listi tudi dva klerika ter član iranskega parlamenta. Prav tako so bile sankcije uvedene proti vrhovnemu svetu za kulturno revolucijo zaradi dejanj, ki krnijo pravice žena in deklet ter diskriminatornih potez zoper pripadnike manjšin, poroča STA.

Ukrepi vključujejo prepoved potovanje, zamrznitev premoženja v EU. Skupno so bili doslej sankcionirani 204 posamezniki in 34 pravnih oseb. Trenutni sveženj ukrepov je že šesti od smrti 22-letne Mahse Amini, ki naj bi lani septembra umrla v pridržanju zaradi policijskega nasilja. Njena smrt je širom Irana izzvala val protestov, ki so bili nasilno zatrti. Nekateri protestniki so bili celo obsojeni na smrt in usmrčeni.

Foto: Amnesty International

Zadnje dni pa svetovno javnost pretresajo pripovedi o grozljivem mučenju iranskih ujetnikov, celo otrok. Med metodami mučenja se navaja: obešanje za roke, pretepanje s palicami, bičanje, električni šoki na genitalijah, posiljevanje z gumijasto cevjo, spolno nadlegovanje, udarjanje s pištolo po obrazu, duševno mučenje (grožnje s posilstvi, siljenje v oponašanje živali itd.), siljenje v delanje sklec, po 30 otrok so zapirali v kletko za pet ljudi itd. Žrtve so bile stare 12 let.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine