31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Evropska unija in združeni narodi hočejo ublažiti krizo v Afganistanu

Piše: Jože Jan

Preden so talibani prevzeli oblast, je Afganistan iz tujine prejemal 75% sredstev, ki je potreboval za delovanje države. Ob talibanskem prevzemu oblasti so Združene države Amerike zamrznile vsa sredstva. Evropska unija in Združeni narodi sedaj iščejo način, kako bi Afganistanu poslali sredstva za ublažitev krize.

Evropska komisija bo Afganistanu in sosednjim državam ponudila sredstva v višini približno 1 milijarde evrov za pomoč pri preprečevanju humanitarne krize. »Storiti moramo vse kar je v naših močeh, da preprečimo humanitarni in družbeno-gospodarski zlom v Afganistanu«, je v izjavi dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Pojasnila je tudi, da je Evropska unija že jasno določila »pogoje za kakršno koli sodelovanje z afganistanskimi oblastmi. Afganistansko ljudstvo ne sme plačati cene prekrškov talibanov. Podpora bo šla za afganistansko ljudstvo in sosedom, ki so jim pomagali«.

Pomoč vključuje 300 milijonov evrov sredstev, ki jih je EU že odobrila, ter dodatno pomoč pri ukrepih, kot so cepljenje, zaščita civilnega prebivalstva in spoštovanje človekovih pravic. Ta sredstva bodo namenjena podpori lokalnemu prebivalstvu in bodo posredovana mednarodnim organizacijam, ki že delujejo v tej regiji.

EU je določila pet osnovnih pogojev za obnovo odnosov z novo afganistansko vlado in je opozorila, da je treba te pogoje »spolniti, preden se lahko ponovno vzpostavi redno sodelovanje«. Tako morajo talibani zagotoviti spoštovanje človekovih pravic, zlasti pravice žensk, afganistanska vlada mora biti vključujoča in dovoliti dostop do humanitarne pomoči.

Humanitarna pomoč Afganistanu je tudi predmet izrednega srečanja skupine G20, ki ga je organizirala italijanska vlada. Obenem so predstavniki talibanov, Evropske unije in ZDA včeraj začeli krog pogovorov v Dohi v Katarju v okviru diplomatskih prizadevanj za prekinitev mednarodne izolacije Afganistana.

Danes so voditelji in ministri skupine G20 razpravljali o predlogu Združenih narodov o dodelitvi sredstev za ublažitev humanitarne krize v Afganistanu. »Moramo najti način, kako vliti sredstva v afganistansko gospodarstvo.  Če ne bomo hitro ukrepali in Afganistancem pomagali prebroditi to nevihto, ne bodo le oni, ampak ves svet plačali zelo visoko ceno«, je dejal generalni sekretar Združenih držav António Guterres.

Vir: El espectador, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine