11.2 C
Ljubljana
torek, 4 oktobra, 2022

Evropska unija bo okrepila sankcije proti Belorusiji

Piše: Jože Jan

Zaradi »hibridnega napada« na meji s Poljsko bo Evropska unija razširila sankcije proti Belorusiji. Španski minister za zunanje zadeve José Manuel Albares je izjavil, da bodo ministri odobrili tudi sankcije proti nikaragovskemu režimu Daniela Ortege.

Zunanji ministri Evropske unije so potrdili nove sankcije proti Belorusiji in izjavili, da so v poteku razprave o sankcijah letalskim družbam, ki prevažajo migrante iz Bližnjega vzhoda v Minsk, prestolnico Belorusije, od koder jih potem odpeljejo na poljsko mejo, kar velja za »hibridni napad« na EU.

Beloruski diktator Aleksander Lukašenko je dejal, da se bo na morebitne nove sankcije Evropske unije odzval z novimi ukrepi.

Visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve Josep Borrell je izjavil, da odločitev novih sankcij »odraža odločenost Evropske unije, da se bori proti zlorabi migrantov v politične namene. Zavračamo to nehumano in nezakonito prakso.«

Ministri analizirajo razširiti sancije na letalske družbe in druge, ki se ukvarjajo s prevozom migrantov. Nemški minister Heiko Maas je predlagal, da EU opozori letalske družbe, naj prenehajo prevažati migrante v Minsk, sicer jim grozi prepoved pristajanja na evropskih letališčih.

Evropska unija je vzpostavila stike z mnogimi letalskimi družbami in že dosegla, da so iraške in turške letalske družbe omejile svoje lete v Belorusijo in da je letališče v Istanbulu prepovedal lete beloruske letalske družbe Belavia.

Turške oblasti so ta petek sporočile, da so državljanom Sirije, Iraka in Jemna prepovedale potovanje z letalom v Belorusijo.

Španski minister za zunanje zadeve José Manuel Albares je ob vstopu na srečanje ministrov dejal, da bodo ministri potrdili tudi sankcije proti Danielu Ortegi, predsedniku Nikaragve.

 

Vir: ABC, Španija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine